Kā saņemt par 5% vairāk?

2017. gada 31. jūlijs

Kredītkarte kā iespēja saņemt vairāk un ik mēnesi papildināt ienākumus pat par vairākiem simtiem dolāru, ir daudzu amerikāņu ikdiena un tendence, kam seko arī Eiropā. Bankas sacenšas ar žilbinošiem piedāvājumiem krāt bonusa punktus aviobiļešu iegādei, viesnīcu apmaksai, auto nomai un citām ekstrām. Šīs patērētāju pasaules vēsmas ir iekarojušas savu vietu arī Latvijas tirgū. Kā lietot savu bankas karti gudri un atbildīgi, ļaujot tai gan ietaupīt naudu, gan saņemt vairāk?

Īsta nauda izkonkurē citus bonusus

Kā liecina pētījumi, aptuveni trešdaļa no uzkrātajiem kredītkaršu bonusiem netiek izmantota – cilvēkiem nav laika, intereses vai viņi gluži vienkārši par to aizmirst. Turpretim iespēja savā kontā ik mēnesi saņemt reālu naudas summu par konkrētu pirkumu šķiet daudz atraktīvāka – nav jākrāj, jāskaita, jāseko, jāpērk biļetes vai jārezervē viesnīcas, kas ne vienmēr ir pieejamas vajadzīgajā laikā.

Attīstītajās pasaules valstīs arvien plašāku iedzīvotāju atzinību gūst banku kartes ar naudas atmaksas jeb money back iespējām. Tā ir banku lojalitātes programma, kas ikvienam kartes lietotājam ļauj saņemt reālu naudu, veicot dažādus ikdienas pirkumus – norēķinoties par degvielu, iegādājoties zāles aptiekā, iepērkoties noteiktā veikalā, pusdienojot restorānā u.tml.* Atkarībā no kartes veida, banka klienta kontā ieskaita no 1% līdz pat 5% no pirkuma summas, kas kopumā veido visai būtisku bonusu.

Kā atklāj CreditCards.com aptauja,** šim bonusa veidam dod priekšroku 60% aptaujāto kredītkaršu lietotāju, kamēr, piemēram, iespēja ar maksājumu karti sakrāt punktus aviobiļetes iegādei pievilcīga šķiet tikai 22% respondentu.

Ko piedāvā ārzemēs?

Piemēram, Citibank ASV pilnīgi bezmaksas piedāvā kredītkarti "Simplicity", kura ļauj dzēst procentu maksas par citām kredītkartēm un izdevīgi iegādāties preces uz nomaksu. Turklāt, banka nesoda par maksājuma termiņa nokavējumu un palielinātu procentu likmi.

Līdzīgas iespējas piedāvā arī Discover kredītkarte "IT" ar papildus "noforeigntransactionfee" opciju, kas ļauj veikt maksājumus jebkurā pasaules valstī, nepārmaksājot par valūtas apmaiņu. Bet lielākā šīs bankas kartes priekšrocība ir 5% izdevumu atmaksa no autouzpildes stacijās iztērētās summas.

Pēdējos gados vērojama tendence, ka naudas atmaksas bonuss izkonkurē tik populāro iespēju ar kredītkartēm pelnīt punktus aviobieļešu iegādei, viesnīcu apmaksai. Tādas iespējas piedāvā banka Capital One un Bank of America, kuras ir īpaši izdevīgas aktīvajiem ceļotājiem – šo banku kartes piedāvā naudas atmaksu par ceļojumiem, viesnīcām, ekskursijām un restorāniem.

Arī tik atpazīstamas Krievijas bankas kā Альфа Банк, Сбербанк, Тинькофф Банк un daudzas citas ir ieinteresētas, lai klienti izmanto viņu banku kartes un piedāvā dažādas naudas atmaksas iespējas. Turklāt naudas atmaksa arvien plašāk tiek piedāvāta arī cilvēkiem ar vidējiem, ne tikai augstiem ienākumiem.

Ko iegūst bankas?

Tas ir visbiežāk uzdotais jautājums. Atklāti sakot, piedāvājot bezmaksas kartes, kas klientam palīdz saņemt papildus līdzekļus, nav pakalpojums, ar kuru bankas pelna, bet gan lojalitātes programma. Šādi piedāvājumi paaugstina bankas prestižu un veicina tās atpazīstamību, kā arī palielina esošo klientu lojalitāti un uzticības līmeni.

Bankas konts, kas pelna – reāli arī Latvijā

Latvijā iespējas uzkrāt naudu ar bankas karti par veiktajiem pirkumiem pagaidām ir visai ierobežota. Taču tehnoloģiju straujā attīstība, kas samazina banku izmaksas un paver iespējas brīvos līdzekļus novirzīt pievilcīgu bonusa sistēmu izveidošanai, ir reāli arī mūsu valsts patērētājiem.

BlueOrange ir pirmā Latvijas banka, kas 2017. gada janvārī izveidoja īpašu piedāvājumu privātpersonām – komplektu "100%", kas ļauj ar kartes palīdzību reāli nopelnīt, saņemot 5% peļņu par atlikumu kartes kontā, kā arī izdevumu atmaksu jeb money back 5% apmērā par pirkumiem degvielas uzpildes stacijās.***

BlueOrange veiktie aprēķini liecina, ka, izmantojot minēto piedāvājumu, kas ietver arī bankas sniegtos bezmaksas pakalpojumus (neierobežots skaits EUR maksājumu Eiropā, bankas karte MasterCard Classic u.c.), vidējais ieguvums no kartes, uz kuru tiek pārskaitīta alga un tā tiek tērēta ikdienas vajadzībām, ir līdz 110 eiro gadā un vairāk.

Piemēram, ja klients ik mēnesi saņem savā bankas kontā 700 eiro mēnešalgu, un šo naudu tērē vienmērīgi rēķinu apmaksai un skaidras naudas izņemšanai, gada laikā vidēji konta atlikumā var veidoties 500 eiro liels uzkrājums. Par šo atlikumu klients saņem 5% gadā - tātad, 25 eiro. Ja šis pats klients ik mēnesi tērēs vēl arī 70 eiro jeb 840 eiro gadā degvielai, no šīs summas kontā atgriezīsies vēl 5% no iztērētās summas jeb 42 eiro gadā. Piesummējot bankas sniegtos bezmaksas pakalpojumus par naudas pārskaitījumiem (kas ļaus ietaupīt aptuveni 13 eiro gadā) un iespēju izmantot bankas karti bez maksas (vēl apmēram 30 eiro gadā), gada laikā ieguvums tikai no tā vien, ka izmanto BlueOrange pakalpojumus, ir apmēram 110 eiro.