Uz kuru Latvijas vietu 21.jūnija vakarā doties? „Izgaismo Latviju” programma reģionos

2018. gada 13. jūnijs

Akcijā „Izgaismo Latviju” iesaistījušies ne tikai 43 pierobežas novadi, bet arī novadi Latvijas vidienē. Pie ugunskuriem visā Latvijā 21.jūnijā no plkst.21.30 dziedāsim spēka dziesmas Latvijai un plkst.22.00 vienlaikus visā valstī, arī Latvijas himnu. Taču gandrīz katrs Latvijas novads un pagasts akciju papildinājis ar savu kultūras programmu, kas priecēs gan vietējos iedzīvotājus, gan viesus-ceļiniekus. Novados pie akcijas ugunskuriem uzstāsies tautas deju ansambļi, folkloras kopas, notiks īpaši spēka rituāli mūsu valstij un citas aizraujošas aktivitātes.

NOSKAIDRO, KAS NOTIKS TAVĀ NOVADĀ, IZVĒLIES SAVU SIRDSKILOMETRU UN PIEVIENOJIES KOPĒJAM UGUNSKURAM!

Aknīstes novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies pie Aknīstes estrādes Skolas ielā 1a, kur pasākuma dalībniekus priecēs postfolklora grupa „Rikši”.

Alojas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Alojā – Jūras ielā 10, kā arī Staicelē – Lielajā ielā. Alojā līdz ar „Izgaismo Latviju” aktivitātēm 21.jūnijā notiks arī sacensības par labākā pļāvēja titulu. Pēc pļaušanas sacensībām dalībnieki varēs izmēģināt spēkus kartupeļu lasīšanā, mešanā mērķī un pašiem spēcīgākajiem – kartupeļu maisu nešanā. Tāpat varēs vērot siera gatavošanu un piedalīties siera degustācijā, apgūt prasmi pirts slotu siešanā un iegūt informāciju par zāļu tējām. Mobilajā pirtī slotas varēs izmēģināt arī praktiski.

Pasākuma programma:

17:00 Sacensības pļaušanā un citas saulgriežu aktivitātes

21:00 Tiek iedegts „Izgaismo Latviju” ugunskurs. Kopā ar Alojas kultūras nama kori „ALE” tiks dziedātas saulgriežu un spēka dziesmas Latvijai. Notiks ugunsmucas pacelšana

Īsi pirms pusnakts – lāpu gājiens cauri pilsētai uz Struņku kalnu, lai no tā ripinātu ugunsratu

Tāpat notiks Vasaras saulgriežu pārgājiens uz Vīķu muižu. Tas sāksies plkst.17.00 no TIC Staicelē. Ugunskurs tiks iedegts Vīķu muižā.

Aicinām uz akcijas “Izgaismo Latviju” ugunskuriem arī Alūksnes novadā

Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, visapkārt Latvijai iedegsies fonda “1836” akcijas “Izgaismo Latviju” ugunskuri. Vairāki ugunskuri būs arī Alūksnes novadā, tādēļ aicinām iedzīvotājus doties uz kādu no tiem, ņemot līdzi savu malkas šķilu, lai kopā iedegtu ugunskuru un vienotos Latvijas Valsts himnas dziedāšanā.

Alūksnes novada galvenais ugunskurs būs Jaunlaicenes pagasta estrādes teritorijā. Jau no pulksten 20.30 ļaudis aicināti pulcēties pasākumam, vēlams, tērpjoties tautiskās drānās, ņemot līdzi gan lapu koka pagali ugunskuram, gan nelielu našķi kopīgajam cienastam. Īpašā rituālā pasākuma dalībnieki ugunskuram dos ziedojumu un dziedās spēka un ielīgošanas dziesmas liesmu spēcināšanai. Pulksten 22.00 visā Latvijā pie akcijas “Izgaismo Latviju” ugunskuriem tiks dziedāta Latvijas Valsts himna. Pēc tam Jaunlaicenē saulgriežu vakars turpināsies ar dziesmām, rotaļām, cienāšanos un sarunām.

Jaunannas pagasta Zaķusalas estrādē pasākumam ļaudis varēs sākt pulcēties jau no pulksten 20.00. Tieši tāpat kā visur, arī jaunannieši lūgti ņemt līdzi malkas pagali kopīgajam ugunskuram. Piedaloties Jaunannas pagasta amatierkolektīviem, notiks spēka dziesmu dziedāšana, danči un pasākuma dalībnieki skandēs Latvijas Valsts himnu.

Jaunalūksnes pagastā pie Bejas novadpētniecības centra ļaudis aicināti kopīgajam ugunskuram pulcēties no pulksten 20.00. Ugunskura iedegšanu, ņemot līdzi katram savu malkas pagali, un saulgriežu tradīcijas varēs izdzīvot kopā ar mazpulcēniem.

Akcijas “Izgaismo Latviju” ugunskura iedegšanai apmeklētāji aicināti doties arī uz Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeju. No pulksten 21.00 šeit iedegs ugunskuru, skanēs spēka dziesmas Latvijai un valsts himna. Pasākumā aicināts piedalīties ikviens, līdzi ņemot draugus un, vēlams, arī kādu malkas pagali, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni.

Liepnas pagastā Saulgriežu svinības sāksies pie Liepnas tautas nama jau no pulksten 18.00 ar siera siešanu, vītnes vīšanu, vainagu pīšanu. Pulksten 20.30 tiks iedegts ugunskurs pie Liepnas tautas nama dziesmu pavadījumā.

Mālupes pagastā Saulgriežu dienas pasākumi sāksies jau dienā. Pulksten 14.00 ļaudis aicināti pulcēties pie Mālupes saieta nama, lai visi kopā dotos lasīt Jāņu zāles un izzināt augu nozīmi Mālupes senioru stāstījumā. Pulksten 15.00 pie Mālupes saieta nama notiks radošās darbnīcas, kurās varēs iemācīties pīt vainagus un gatavot dažādus dekorus. Kopā ar Mālupes rokdarbu pulciņa “Annele” dalībniecēm tiks veidoti svētku dekori, lai pēc tam kopā varētu doties izrotāt pagasta teritoriju. Pulksten 20.00 pie pagasta pārvaldes ļaudis aicināti pulcēties svētku gājienam un, dziedot dziesmas, doties cauri Mālupei uz Pededzes tiltu, kur upē ielaidīs izgaismotus plostus un pašu pītos vainagus. Pēc tam visi dosies uz Mālupes salu, kur no pulksten 21.00 līdz 21.30 plānots iedegt kopīgo ugunskuru, sadodoties rokās, nodziedāt Latvijas himnu un turpināt pasākumu kopā ar pagasta amatierkolektīviem, lai ar dziesmām un dejām sagaidītu saullēktu.

Mārkalnes pagasta brīvdabas estrādē “Lakstīgalas” uz kopīgā ugunskura iedegšanu aicināti ļaudis pulcēties no pulksten 20.00, lai pulksten 21.30 iedegtu ugunskuru kopīgi dziedātu dziesmu pavadībā. Pēc spēka dziesmu un valsts himnas nodziedāšanas turpināsies vasaras saulgriežu svinēšana.

Savukārt Veclaicenes pagastā ikviens aicināts pulksten 18.36 pulcēties Kornetos, lai noietu vienu sirdskilometru līdz Latvijas-Igaunijas robežai (uz Luutsniku), No pulksten 19.30 līdz 20.00 pie Kornetu-Luutsnika robežas ceļa tiks sagaidīti viesi no Igaunijas. No pulksten 20.00 līdz 20.30 visi aicināti pulcēties Cukurkalnā, ņemot līdzi savu malkas pagali, lai stiprinātu kopīgo uguni. Pulksten 21.00 tiks iedegts ugunskurs, skanēs kopīgi dziedātas dziesmas un varēs dancot pie latviešu un igauņu mūzikas. Savukārt pulksten 22.00 pasākuma dalībnieki dziedās Latvijas, kā arī Igaunijas Valsts himnas.

Sagatavojusi: Evita APLOKA, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749; evita.aploka@aluksne.lv

www.aluksne.lv

Apes novadā akcijas „Izgaismo Latviju” ugunskuri atradīsies divās vietās: Apes pilsētā pie 100gades ozola un pie 100gades ozola Gaujienā.

Pasākuma programma:

Apes pilsētā pie 100gades ozola

No plkst.20:00 – 20:30 Pulcēšanās 100gades laukumā, ugunskura veidošana.

21:00 – 21:30 Ugunskura iedegšana.

21:30 – 22:00 Spēka dziesmas Latvijai.

22:00 Valsts himnas dziedāšana.

Pasākumā aicinām piedalīties ikvienu, kas sirdī jūt piederību savai zemei un pilsētai. Izdziedāsim savas dziesmas, dejas un sagaidīsim saullēktu kopā!

Gaujienā pie 100gades ozola

20:30- 21:00 Pulcēšanās. Ugunskura iekārtošana.

21:00 – 21:30 Ugunskura iedegšana.

21:30 – 22:00 Spēka dziesmas Latvijai.

22:00 – Latvijas valsts himna.

Aicinām ikvienu pievienoties svinēt šos svētkus ar dziesmām, dejām un rotaļām.

Informācija par „Izgaismo Latviju” programmu jāmeklē novadā. Akcijas organizatoriem pašlaik nav plašākas informācijas.

Baltinavas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Baltinavas parkā blakus estrādei. Paredzēta iedzīvotāju pulcēšanās pie ugunskura, dziesmas un plkst.22. visā Latvijā vienlaikus tiks dziedāta valsts himna.

Bauskas novadā ugunskurs tiks degts Budbergas estrādē pie Mēmeles upes. Tā kā pērn fonds “1836” rīkoja laivu braucienu Skaistkalne – Lejenieki, tad arī akcijas “Izgaismo Latviju” laikā novadnieki un viesi aicināti posmu Skaistkalne – Budberga vai tā daļas mērot laivās. Ja nav pieejams savs ūdens transportlīdzeklis, tad to iespējams iznomāt tuvējās laivu nomās – “Medņi” Gailīšu pagastā, “Brīvnieki JS” Skaistkalnes pagastā, “Rundāles atpūtas centrs” Rundāles pagastā, kā arī “Lutauši”, “Saliņas” un “Saknes” Kurmenes pagastā.

Šajā dienā pulksten 19.30 no Bauskas novada domes laukuma uz pasākuma norises vietu dosies bezmaksas transports, kas pēc pasākuma beigām apmeklētājus nogādās arī atpakaļ pilsētā.

Vakara programma:

Līdz plkst.18:20 Akcijas dalībnieku pulcēšanās

18:36 Laivu brauciena sākums

20:00 – 20:30 Pulcēšanās pie ugunskura Budbergas estrādē

21:00-21:30 Ugunskura iedegšana

21:30 Spēka dziesmas Latvijai kopā ar grupu “Bekars”

22:00 Kopēja Valsts himnas dziedāšana

Beverīnas novadā akcijas „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Trikātas pilskalnā, kur plkst.20:30 tiks iedegts akcijas ugunskurs un dziedātas spēka dziesmas.

Carnikavas novadā būs četri „Izgaismo Latviju” ugunskuri: pie Carnikavas Novadpētniecības muzeja Jomas ielā 7, kur spēka dziesmu dziedāšana un sadziedāšanās notiks kopā ar Miku Dukuru. Tāpat ugunskuri atradīsies Carnikavas novada Lilastē pie vasaras restorāna „Lila Mare” Ziemeļu ielā 28, Garciemā – pludmalē Mežgarciema ielas galā un Kalngalē – pludmalē, pie centrālās izejas uz jūru.

Pasākuma programma:

Līdz plkst.18:20 akcijas dalībnieku pulcēšanās pašu izvēlētajā vietā uz 1836 ceļa

18:36 sākas gājiens apkārt Latvijai

20:00 – 20:30 - pulcēšanās pie pašvaldību ugunskuriem. Katrs akcijas dalībnieks tiek aicināts līdzi nest savu malkas pagalīti, lai stiprinātu kopīgo uguni

21:00-21:30 - ugunskuru iedegšana

21:30 - pie visiem ugunskuriem visā valsts pierobežā kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

22:00 - valsts himnas dziedāšana vienlaikus visā Latvijā

Ciblas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Līdumnieku ciemā pie estrādes.

Dagdas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskuri atradīsies Dagdas muižas parkā pie estrādes, kā arī pie Ķepovas Saieta nama Neikšānu ciemā. Pie Ķepovas Saietu nama tiks iekārtots ugunskurs un dziedātas spēka dziesmas Latvijai. Turpinājumā pēc plkst.22 tiks svinēta īsākā nakts, notiks Ķepovas pagasta Jāņu aplīgošana, dziedāšana, dejas un rotaļas.

Daugavpils novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies pie Raiņa mājas Berķenelē, Medumu pagasta parkā, Demenes kultūras estrādē, pie Salienas kultūras nama, pie Vecsalienas pagasta pārvaldes un Silenes ciema Sila ezera krastā.

Pie Raiņas mājas Berķenelē

Pasākuma laikā būs iespēja iepazīties ar Latviešu ielīgošanas tradīcijām, piedalīties tematiskajās radošajās darbnīcās, iepazīt izcilā latviešu rakstnieka Jāņa Pliekšāna (Raiņa) dzīvesvietu, kurā viņš ir smēlies iedvesmu saviem darbiem. Pliekšānu ģimene Berķenelē ir pavadījusi deviņus gadus, pateicoties kuriem rakstnieka darbos tiek atspoguļotas vairākkārt viņa atmiņas par bērnību. 21.jūnijā varēs ne tikai aktīvi un lietderīgi pavadīt savu laiku, bet arī piedzīvot vienu no senākajiem un tradicionālākajiem latviešu tautas svētkiem – Ielīgošanu.

Pasākuma laikā notiks Saules labirinta stādīšana, kā arī varēs kļūt par Latvijas simtgades projekta „Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!” dalībnieku. Pasākuma noslēgumā visiem dalībniekiem būs iespēja akcijas „Izgaismo Latviju” ietvaros iedegt ugunskuru un dziedāt latviešu spēka dziesmas, kas saulgriežu dienā izgaismos un ieskandinās ne tikai mūsu valsts robežu, bet arī pazīstamā rakstnieka Raiņa bērnības dzīvesvietu.

Pasākuma programma Berķenelē:

18:00 – 18:20 Pasākuma „Ielīgošana pie Jāņa” atklāšana

18:20 – 21:40 Radošās darbnīcas, Saules labirinta stādīšana, komandu stafetes, orientēšanās, bezmaksas ekskursija pa muzeju

21:40 – 22:00 Lāpu gājiens

22:00 – 22:30 Ugunskuru iedegšana, Latvijas himnas dziedāšana akcijas „Izgaismo Latviju” ietvaros

22:30 – 23:00 Pasākuma noslēgums, dalībnieku apbalvošana

Pasākuma programma Medumu pagasta parka estrādē:

Daugavpils novada Medumu pagasts pievienojies „Izgaismo Latviju” akcijai un aicina visus pagasts iedzīvotājus un viesus būt daļai no šī kopīguma brīža.

20:00-20:30 Pulcēšanās pie ugunskura

21:00-21:00 Ugunskura iedegšana

21:30-22:00 Spēka dziesmas Latvijai

22:00 Valsts himnas dziedāšana

Kolkas rags

Kolkasrags ir dabas dota satikšanās vieta, kur tiekas divas jūras un arī cilvēki. 21.jūnija vakarā „Izgaismo Latviju” ugunskuri degs visos Dundagas novada Līvu krasta ciemos no Ovīšiem līdz Gipkai – Kolkasragā, Vaidē, Saunagā, Pitragā, Košragā, Mazirbē, Ušos un Ēvāžu stāvkrastā.

Pirms „Izgaismo Latviju” aktivitātēm visi interesenti 21.jūnijā gaidīti arī Mazirbes tautas namā, kur no plkst.17 paredzēta kopīga līgošana un saulgriežu svinēšana līvu tradīcijās, pirtsmākslas izzināšana un Salaspils kora „Loja” priekšnesumi.  

Ja 21.jūnija vakarā dosies uz Engures pusi, zini, ka Smārdes pagasta „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies jūras krastā pie gājēju takas no Engures Saieta nama Jūras ielā 114, bet Lapmežciema pagastā – Lapmežciema parkā. Engurē ugunskuru var meklēt arī pie „Cafe Engure” Ostas ielā 1.

Smārdes pagastā

21:00-21:30 – ugunskura iedegšana

21:30 – Latvijas spēka dziesmas izdziedāšana

22:00 – valsts himnas dziedāšana

Pēc „Izgaismo Latviju” aktivitātēm dalībnieki varēs piedalīties arī gongu meditācijā, ar labām domām sagaidot vasaras skaistāko svētkus.

Lapmežciema pagastā

Vasaras Saulgrieži “IZGAISMO LATVIJU!” Lapmežciema parkā

No 20:00 pulcēšanās parkā, kopīga ugunskura veidošana, Jāņu vītnes un vainagu vīšana. Priecāsimies, ja latviskas noskaņas radīšanai uzvilksiet tautas tērpus vai to elementus.

20:30 Vīru dziesmas – vīru vokālais ansamblis “Junda”. Saules pavadīšanas un uguns iedegšanas rituāls, spēka dziesmas un rotaļas folkloras kopas “Avots” vadībā. Lūgums ņemt līdzi pagali kopējā ugunskura stiprināšanai, ziedus, zarus ozolvītnes spēkam un vainagu krāšņumam.

22:00 Kopīga valsts himnas dziedāšana.

Vakars turpināsies ar latviešu spēka dziesmām un Saulgriežu rotaļām, tāpēc noderēs arī līdzņemts pleds vai sega sēdēšanai zālē, svētku noskaņai cienasts sev un draugam.

Grobiņas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Liedagos un Medzē – pie Medzes pagasta pārvaldes, kur notiks „Izgaismo Latviju” aktivitātes un vasaras saulgriežu ielīgošana.

Pasākuma programma:

18:00 Ugunskura pušķošana. Līdzi jāņem jāņuzāles

20:00 Teātra izrāde „Dāvana tantei” – Dubeņu kultūras centrs

21:15 Ugunskura iedegšana kopā ar Ievu Tālbergu. Saulgriežu ciemats

22:00 Vēsturiskā drāma – filma „Baltu ciltis”

Lietus gadījumā pasākums notiks kultūras namā. 

Gulbenes novada Rankas pagastā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Saieta laukumā (pie bijušās Rēveļu pamatskolas). Rankas pagastā spēka dziesmas Latvijai tiks dziedātas akustiskās ģitāras pavadībā. Ugunskuri atradīsies arī Beļavas pagastā – Ozolkalna Lazdu kalnā, Gulbenes pilsētā – Spārītes parkā, Tirzas pagastā – pie Tirzas kultūras nama, Stāmerienas pagasta Kalnienā un pie Stāmerienas ezera, Lejasciemā atpūtas vietā pie dīķīša, Daukstu pagastā pie Staru kultūras nama, kā arī Druvienas pagasta „Silmačos”.

Pasākuma programma Rankas pagastā:

20:30 Pulcēšanās Saieta laukumā. Katrs akcijas dalībnieks aicināts līdzi nest malkas pagalīti, lai stiprinātu kopējo uguni

21:00-21:30 Ugunskuru iedegšana. Pasākuma laikā mielosimies ar pašu sarūpētajām veltēm un ugunskurā ceptiem našķiem

21:30 Pie ugunskura akustiskās ģitāras pavadībā tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

22:00 Valsts himnas dziedāšana vienlaikus visā Latvijā

Pasākuma programma Beļavas pagastā:

21:30 Pulcēšanās Ozolkalna Lazdu kalnā. Dalībnieki aicināti ņemt līdzi pa malkas pagalei kopējā ugunskura stiprināšanai

21:45 Ugunskura aizdegšana

22:00 Latvijas valsts himnas dziedāšana. Līdzi var ņemt pledu, kur piesēst, un groziņu. 

Pasākuma programma Gulbenē:

Gulbenes pilsēta aicina Saulgriežu sajūtu rast Spārītes parkā, kur plkst.21:00 sāksies kopīgā ugunskura iedegšana un spēka dziesmu dziedāšana ar grupu „Balvu muzikanti”.

Pasākuma programma Tirzas pagastā:

19:00 Tirzas kultūras namā notiks Galgauskas amatierteātra izrāde „Skaisti dziedi lakstīgala”

21:00 Kopīga saulgriežu ielīgošana pie kultūras nama, iededzot kopīgo ugunskuru, dziedot līgo dziesmas un Latvijas valsts himnu.

Pasākuma programma Stāmerienas pagasta Kalnienā:

No plkst.21:00 Stāmerienas pagasta Kalnienā izgaismos Latviju ar Saulgriežu ugunskuru pie Kalnienas tautas nama, bet Lāčausī pie Stāmerienas ezera notiks pasākums „Vasaras saulgriežu naktī – izgaismosim Latviju”.

Pasākuma programma Lejasciemā:

Lejasciema atpūtas vietā pie dīķīša no plkst.21:00 notiks kopīgā ugunskura iedegšana ar latviešu tautas dziesmu dziedāšanu un turpinot vakaru ar dejām pūtēju orķestra mūziku, sieru un alu.

Pasākuma programma Daukstu pagastā:

Daukstu pagastā ugunskurs, kas izgaismos Latviju, tiks iekurt pie Staru kultūras nama no plkst.20:30. Savukārt Litenes tautas namā notiks Baltinavas amatierteātra „Pallādes” izrāde – Danskovītte „Ontans i Līgo”. Pēc izrādes pie Pededzes upes tiltiņa notiks kopīga ugunskura iedegšana un sadziedāšanās.

Druvienas pagasta „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Silmačos, kur tovakar tiks atklāts Kukažiņas akmens. “Silmaču” muzeja vadītāja Sandra Āre stāsta, ka doma par Kukažiņas akmeni viņai radusies, iedvesmojoties no akcijas „Izgaismo Latviju”.

“Kukažiņa tepat Druvienā ir gājusi no Grotes kroga līdz Silmačiem, jo viņai viena meita dzīvoja Silmačos, otra - Grotē, un, ejot šo ceļa gabalu, viņa atpūzdamās vienmēr sēdējusi uz akmeņiem. Tā arī radās doma, lai gājējiem būtu, kur apsēsties, tad “Silmačos” būtu šī vieta - Kukažiņas akmens. Tas būs tāds savdabīgs simbols, jauns tūrisma objekts un pieturas punkts. Varbūt ar laiku šādu akmeni varētu uzstādīt arī Grotē. Šis būs vietējais akmens, kurš netiks veidots kā piemineklis, tas būs parasts akmens, kuram dots Kukažiņas vārds,” skaidro S. Āre.

Pasākuma programma:

20:00 Kukažiņas akmens atklāšana, kuras laikā tiks lasīta Jāņa Poruka “Kukažiņa”, un uzrunu teiks Druvienas Vecās skolas - muzeja vadītāja Ligita Zvaigznekalne.

21:00 Tiek iedegts ugunskurs, pie kura varēs sirsnīgi patērzēt.

Ikšķiles novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs 21.jūnija vakarā tiks kurts Tīnūžu saliņā.

Programma:

No plkst.20 Pulcēšanās Tīnūžu saliņā

21:00-21:30 Ugunskura iedegšana

21:30 Latvijas spēka dziesmas izdziedāšana

22:00 Valsts himnas dziedāšana

Ilūkstes novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Raudas internātpamatskolas teritorijā, kur pulcēsies arī pagasta ļaudis. Lai dziedātu spēka dziesmas Latvijai, vakara gaitā sanākušajiem pievienosies jauktais koris „Lašu koris”.

Inčukalna novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Vangažos pie Vangažu kultūras nama, kur notiks gan „Izgaismo Latviju” aktivitātes ar spēka dziesmu un himnas dziedāšanu, gan arī Līgo svētku ieskaņas koncerts „Saulgriežu ugunis”. Kopā notiks dziedāšana un dejošana. Vangažniekus un pilsētas viesus priecēs grupa „5 pipari”, pašdarbības kolektīvi, līnijdeju grupa „Dream Dance”, Inčukalna tautas nama VPDK „Runči un kaķes”, Skultes kultūras integrācijas centra VPD „Lecam pa vecam” un Ādažu kultūras centra VPDK „Sānsolītis”. Lietus gadījumā mākslinieki apmeklētājus priecēs kultūras nama telpās.

Jelgavas novada Elejā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies pie „Rudzīšu mājas”, Sesavā – Sesavas pamatskolas sporta laukumā, bet Vilces pagastā – pie Vilces muižas. Plānoti arī papildu ugunskuri pierobežā: Blakenfeldē un Bandeniekos.

Pasākuma programma Elejā:

20:00 Saulgriežu koncerts

21:20 Ugunskura iedegšana

21:30 Kopīga dziedāšana – spēka dziesmas Latvijai

22:00 Valsts himnas dziedāšana (skvērā pie dīķa)

Pasākuma programma Sesavā:

20:30 Pulcēšanās Sesavas pamatskolas sporta laukumā (bērzu birzs pie ceļa Eleja-Bauska), ugunskura iekārtošana. Katrs dalībnieks aicināts līdzi nest savu malkas pagalīti, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni.

20:30-21:50 Vainadziņu darināšana kopā ar Zandu Kursīti

21:00-21:30 Ugunskura iedegšana

20:30 Pie ugunskura kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

22:00 Latvijas valsts himnas dziedāšana

No plkst.22:10-23:30 Vasaras saulgriežu svinēšana – dziesmas, ticējumi, paražas, rituāli

Pasākuma programma Vilces pagastā:

19:30 Saulgriežu ielīgošana un Vilces amatierteātra izrāde: Ā.Alunāns „Pašu audzināts”. Piedalās arī Vilces pašdarbības kolektīvi un Lielplatones deju kolektīvs „Mārtiņš”.

21:00 Ugunskuru iedegšana.

22:00 Latvijas himnas kopīga dziedāšana pie Vilces muižas.

Balle ar grupu „Brāļi Rozentāli”

Plānoti arī papildu ugunskuri pierobežā: Blakenfeldē un Bandeniekos. 

Informācija par „Izgaismo Latviju” programmu jāmeklē novadā. Akcijas organizatoriem pašlaik nav plašākas informācijas.

Kocēnu novadā „Izgaismo Latviju” ugunskuri atradīsies Zilākalna svētvietā un Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos.

Pasākuma gaita:

20:30 Pulcēšanās. Ugunskura iekārtošana. Katrs akcijas dalībniek aicināts līdzi nest savu malkas pagalīti, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni

21:00-21:30 Ugunskuru iedegšana

21:30 Pie visiem ugunskuriem apkārt Latvijai kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

22:00 Latvijas valsts himna

Turpinājums pie ugunskuriem. 21. jūnijs izsenis tiek svinēts kā īsāka nakts – Jāņi, aicinām ikvienu piedzīvot īsākās nakts burvību un turpināt svinēt šo mirkli ar dziesmām, dejām un rotaļām. Ugunskuru iedegšana 2018. gada 21. jūnijā, vijoties ar kopīgu dziesmu dziedāšanu, stiprina latvisko identitāti caur mūsu senču tradīciju, nodrošinot tautas ilgtspējību un piederību Latvijas valstij, dodot spēku latviešu tautai dzīvot cauri laikiem.

Krāslavas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Grāfu Plāteru pils kompleksā, kur notiks kopīga dziedāšana, kā arī varēs izmēģināt roku Līgo rotu, rožūdens un Saulgriežu aromatizētā ūdens pagatavošanas darbnīcā, kā arī mācīties pīt vainagus. Valsts himna plkst.22 tiks dziedāta Daugavas krastā. Vēl viens „Izgaismo” Latviju ugunskurs tiks kurts arī Krāslavas novada Indrā.

Pasākuma programma:

20:00 Pulcēšanās pie kopīga ugunskura pils kompleksā

21:00 Ugunskuru iedegšana

21:15-21:45 Spēka dziesmas Latvijai

21:45 Gājiens līdz Daugavai

22:00 Latvijas himnas dziedāšana Daugavas krastā

Darbosies:

• Līgo rotu darbnīca ar Ingu Maijeri

• Rožūdens un Saulgriežu aromatizētā ūdens pagatavošanas darbnīca ar z/s „Kurmīši”

• Vainagu pīšanas pulciņš

Nākot uz pasākumu, dalībnieki aicināti līdzi ņemt Jāņu zāles vainagu pīšanai un malkas pagali kopīgajam ugunskuram. 

Ķekavas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Ķekavas veco dzirnavu estrādē. Notiks dziedāšana kopā ar kori „Mozaīka” un sadziedāšanās ar kapelu „Klabatas”.

Pasākuma programma:

21:00-21:30 Pulcēšanās, ugunskura vietas iekārtošana. Katrs pasākuma dalībnieks aicināts nest līdzi savu malkas pagali kopīgajam ugunskuram

21:30 Spēka dziesmas Latvijai kopā ar kori „Mozaīka”

22:00 Latvijas valsts himnas dziedāšana vienlaikus visā Latvijā. Sadziedāšanās kopā ar kapelu „Klabatas”

Lielvārdē „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Rembates parkā.

Pasākuma programma:

20:00 „Izgaismo Latviju” ugunskura iedegšana, kā arī Saulgriežu svētki „Līgo mana tēvu zeme” sadarbībā ar Lielvārdes novada mākslas skolu. 

Liepājā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies jūras krastā iepretim Kristapa Porziņģa laukumam.

Limbažu novada Skultes pagastā „Izgaismo Latviju” ugunskurs tiks iedegts Skultes pagastā, jūrmalā Vārzās. Skultes pagasts aicina piedalīties akcijā un piedzīvot arī gada īsākās nakts burvību! Maģiskā nakts pie jūras no saules rieta līdz saules lēktam. Saule riet plkst. 22.21, lec 4.30 Saulgrieži ir īpašs un maģisks laiks, un tos mūsu senči svinējuši vairākus tūkstošus gadu. Īstā maģiskā nakts ir no 21. jūnija uz 22. jūniju, pēc tam trīs dienas saulīte apstājas. Tieši Saulgriežos atveras debesu vārti un izzūd robežas starp fizisko un Dievu pasauli. Viss top par veselumu. Tieši tāpēc tas ir enerģētiski spēcīgākais laiks. Varbūt šoreiz mēģini pa īstam!

Vēl viena ugunskura vieta, uz kuru var doties limbažnieki, ir Lembuži. 

Informācija par „Izgaismo Latviju” programmu jāmeklē novadā. Akcijas organizatoriem pašlaik nav plašākas informācijas.

Mazsalacas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Mazsalacā, Parka ielā, kur ierakts viens no „1836 ceļa” stabiem.

Akcija „Izgaismo Latviju” Mērsraga novadā atradīsies pie Mērsraga bākas.

Pasākuma programma:

No 20:30 Pulcēšanās pie ugunskura

21:00-21:30 Ugunskura iedegšana

21:30 Latvijas spēka dziesmas izdziedāšana

22:00 Valsts himnas dziedāšana

No pl.20.30 pie Mērsraga novada domes tiks organizēts pašvaldības autobuss, kas svētku svinētājus nogādās pasākuma norises vietā.

Pasākuma programma:

No 20:30 Pulcēšanās. Ugunskura iekārtošana. Katrs dalībnieks aicināts līdzi nest savu malkas pagalīti, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni. Radošās darbnīcas - vainagu vīšana

21:00-21:30 Ugunskuru iedegšana

21.30 Pie visiem ugunskuriem apkārt Latvijai kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai un pēc tam - valsts himna.

Meditācija saules rietā - nodarbības vada psiholoģijas maģistre, eksistenciālā virziena psihoterapeite, grupas terapeite, savstarpēju attiecību konsultante un biodanza skolotāja Antra Sloka. Pirtī iešana (pirts piejūras, pirtnieka pakalpojumi par ziedojumiem). Vasaras saulgriežu laikā pirts ir īpaši dziedinoša. Pats galvenais - visu šo darbību veikšanas laikā ir iekšējs miers un vēlme sakārtot domas, lai zāļu pirts būtu dvēseles laimes mirklis. Noteikti peldies! Vasaras saulgrieži - kad rīta rasa zudusi, arī maģiskā enerģija zūd. Saullēkta sagaidīšana!

Naukšēnu novada „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Ķoņu pagasta Ķoņu kalna svētvietā. Paredzēta kopīga spēka dziesmu dziedāšana kopā ar Vitu Upenieci-Melbārdi un folkloras kopu Dzīne.

Pasākuma programma:

18:36 Dalībnieki noiet pašu izvēlētu sirdskilometru gar Latvijas robežu

20:00 Ugunskura iekārtošana Ķoņu kalna svētvietā. Dalībnieki aicināti līdzi nest savu malkas pagalīti, lai stiprinātu kopīgo uguni

21:00 Tiek iedegts ugunskurs un kopīgi dziedātas spēka dziesmas Latvijai kopā ar Vitu Upenieci-Melbārdi un folkloras kopu Dzīne

22:00 Kopīgi tiek dziedāta Latvijas valsts himna

Saulgriežu nakts pavadīšana un saullēkta gaidīšana dziesmās un dančos. 

Neretas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs 21.jūnijā atradīsies Pilskalnes pagasta estrādē.

Programma:

No plkst.20 – pulcēšanās Strobuku pilskalnā, kur spēka dziesmas Latvijai tiks izdziedātas kopā ar Aizkraukles novada kultūras nama folkloras kapelu „Karikste”.

22:00 Vienlaikus ar visu Latviju tiek dziedāta valsts himna.

Nīcas novada dome sadarbībā ar biedrību „Mēs Bernātiem” aicina akcijā „Izgaismo Latviju” piedalīties un vasaras Saulgriežus sagaidīt Bernātos, piedaloties īpašā saulgriežu rituālā.

Pasākuma programma:

18:20 Pulcēšanās Bernātos pie „Dzintariņa”, no kurienes sanākušie visi kopā dosies 2-3 kilometrus garā pārgājienā pa tūrisma maršrutu „1836”

20:00 Pulcēšanās pie ugunskura Latvijas galējā rietumu punktā „Zaļais stars”. Sirds klusumā un labvēlībā veltīsim laiku meditācijai, pateicībā par gaismu, mieru, par mūsos austošu dvēseles sauli, par labā vainagošanos cilvēkos, sākot ar katru no mums

23:00 Stāvlaukumā pie „Dzintariņa” brīvdabas kino filma „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”

Dalībnieki līdzi aicināti ņemt pledus, pretodu līdzekļus un sev kādu našķi. 

Ogres novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies pie Ogres upes peldošās skatuves, Ogres upes promenādē pie Līkā tilta.

Pasākuma programma:

20:00 Pulcēšanās pie ugunskura. Tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai. Notiek sadziedāšanās un jauniešu kora „Impulss”, jauktā kora „Grīva”, Ogres skolotāju kamerkora un senioru kopas „Altera” priekšnesumi

22:00 Kopīga himnas dziedāšana

Pāvilostas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Ziemupes jūrmalā, kur notiks gan Saulgriežu svinēšana, gan akcijas „Izgaismo Latviju” aktivitātes, taču ugunskurs tiks iekurts tikai pēc saules rieta. Saulgrieži ir laiks, kad apstāties, ieelpot, sajust, padomāt par sevi un saviem tuvākajiem, darīt un piedzīvot sev pašam. Ja ir laiks un vēlēšanās, pasākuma dalībnieki aicināti ierasties agrāk un palīdzēt svētku sagatavošanā, vietas pušķošanā, jāņuzāļu lasīšanā, kopā būšanā un vienkāršā pabūšanā ar sevi. Līdzi vēlams ņemt vainadziņu sev, pērnā gada vainadziņu vai jāņuzāles, mazu 27 dažādu zālīšu pušķīti (kas plūkts, piedomājot 9 – par sevi, 9 – par saviem tuvajiem, 9 – par mājām, zemi, valsti, pasauli, bet pušķīšus varēs sagatavot arī uz vietas), 20 cm ozollapu vai ziedu viju ugunskura rotāšanai, ko stiprinošu mielastam, lai visu nakti var līgot, lāpu gaismai, malkas pagalīti kopējam ugunskuram, dziesmas un rotaļas, ko visiem kopā iemācīties.

Pasākuma programma:

20:00 Salīgošana dziesmās un enerģijas iekustināšana

Ap 22:00 Saules pavadīšana jūrā un uguns rituāls

Ar skaistu iniciatīvu akcijā „Izgaismo Latviju” iesaistās Priekules novads: 20.un 21.jūnijā notiks patriotisma skrējiens 150 kilometru garumā. Divu dienu laikā, izmantojot dažādas pārvietošanās iespējas – skriešanu, soļošanu, nūjošanu, novada aktīvisti apceļos Priekules novadu, sev līdzi nesot lāpu. Skrējiena maršruts ietver visu novada teritoriju – Priekuļi, Priekules, Gramzdas, Kalētu, Virgas un Bungas pagastu. Divu dienu laikā skrējiena dalībnieki apmeklēs īpašas, skaistas un vēsturiski nozīmīgas vietas, lai iepazītu un veicinātu pieķeršanos Latvijas un „Leišmalītes” vēsturei.

Visa pasākuma gaitā plānots iznest gaismas staru – lāpu kā mūžīgās gaismas, spēka un siltuma simbolu, ar kuru 21.jūnija vakarā tiks iedegts akcijas „Izgaismo Latviju” ugunskurs Kalētu „Priediena” zaļumplacī. Pie ugunskura veidošanas un uzturēšanas gaidīts ikviens, ņemot līdzi savu malkas pagali, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni. Pie visiem ugunskuriem apkārt Latvijai tiks dziedātas spēka dziesmas, dejotas dejas un spēlētas rotaļas, dodot spēku latviešu tautai dzīvot cauri laikiem.

Vakara programma:

No plkst.20 pulcēšanās un ugunskura ierīkošana Kalētu „Priediena” zaļumplacī

20:45 skrējēju, nūjotāju un soļotāju pulcēšanās pie Kalētu pārvaldes ēkas, lai kopīgi dotos uz ugunskura vietu

21:10 Ugunskura iedegšana

21:30 Kopīga spēka dziesmu dziedāšana Latvijai

22:00 Vienlaikus visā Latvijā tiek dziedāta valsts himna. Vakars turpinās ar kopīgu kopā būšanu un dziesmu dziedāšanu

Rīgā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Vecāķu pludmalē, kur to iekārtos 1.Rīgas brigādes zemessargi. Tāpat akcijas dalībnieki tiek gaidīti pie ugunskura pie alus darbnīcas „Labietis” Alojas kvartālā Astrida Briāna ielā 9a-2.

Pasākuma programma Vecāķos:

18:00 Pulcēšanās Vecāķu un Emmas ielas krustojumā

18:36 Kopīgs gājiens uz Vecāķu pludmali

20:00 Ugunskura iedegšana

21:30 Spēka dziesmu dziedāšana Latvijai

22:00 Latvijas valsts himna  

Rojas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Rojas pludmalē.

Rucavas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Papē, Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja „Vītolnieki” teritorijā.

Rugāju novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Rugāju parkā, kur pulcēšanās paredzēta jau no plkst.19. Dalībnieki varēs izzināt pirts slotu siešanas un vainagu pīšanas māku. Kā visā Latvijā, no plkst.21:30 pie ugunskura tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai un plkst.22 – Latvijas himna. Pēc tam gada īsākās nakts burvību Rugāju parkā varēs baudīt ar dziesmām, dejām, rotaļām un zaļumballi kopā ar muzikantu Lauri Neilandu.

Pasākuma programma:

No plkst.19 - “Katram savs saulgriežu zieds” - kopā ar Līgu Ikstenu aicināti visi bērni, kuri vēlas saulgriežu svētku svinībām izgatavot katrs savu īpašo Latvijas ziedu no dažādiem izejmateriāliem. Būs iespējams izzināt pirts slotu siešanas mākslu un arī pašiem sasiet katram savu pirts slotiņu kopā ar pirtnieku Juri Bleideru. Visiem interesentiem lūgums nākt ar dažādu koku zariem, ar dažādām zālītēm, no kurām varēs veidot katrs pats savu slotiņu. Tradicionālās Līgo svētku galvas rotas - Jāņu zāļu vainagu pīšana kopā ar Kristīni Sērgu. Nāc, sapin savu svētku vainadziņu no deviņām zālītēm. Jo vairāk pats parūpēsies par Jāņu zālēm, ko vēlies likt savā vainagā, jo krāšņāks tas sanāks.

No 20:00 Rugāju parka teritorijā darbosies piepūšamā atrakcija bērniem “Pirātu sala” (maksa 2.00 eiro). Parka estrādē būs pieejams foto stūrītis, kur katrs no jums varēs iemūžināt savas Saulgriežu svinības Rugājos.

20:30 - Ugunskura iekārtošana. Katrs akcijas dalībnieks aicināts līdzi nest savu malkas pagalīti vai lāpu, lai ar savu to stiprinātu kopīgo uguni un izgaismotu Latviju un Rugāju parku. Nāksim kopā ar ģimeni, draugiem, radiem un kaimiņiem. Pašu labsajūtai var ņemt līdzi cienastu, segas un pledus.

21:00-21:30 - Ugunskuru iedegšana parka teritorijā un uz kalna aiz parka.

21:30 - Pie ugunskura kopā ar Rugāju novada pašdarbniekiem dziedāsim spēka dziesmas Latvijai.

22:00 - Visā Latvijā vienosimies kopīgā valsts himnas dziedāšanā.

Turpinājums pie ugunskuriem, kopjot latviešu tradīcijas, jo 21. jūnijs izsenis tiek svinēts kā vasaras saulgrieži jeb īsākā nakts. Aicinām ikvienu piedzīvot īsākās nakts burvību un turpināt svinēt šo mirkli ar dziesmām, dejām un rotaļām. Cienāsimies ar sieru un alu.

No plkst.23:00 - Lustīgi danči NAKTS ZAĻUMBALLĒ kopā ar muzikantu Lauri Neilandu. Ieeja brīva.

Rundāles novadā akcija „Izgaismo Latviju” būs apvienota ar vasaras saulgriežu svinēšanu. „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies pie Viesturu kultūras centra. Uzstāsies folkloras un deju kopas, varēs mācīties pīt vainagus un sanākušie varēs baudīt tradicionālo zivju zupu, sieru un pīrāgus.

Pasākuma programma:

No 18:30 Iedzīvotāju pulcēšanās Viesturu kultūras centrā. Antras Zelmenes vadībā notiks vainagu darbnīca

20:00 Klātesošos priecēs Kauguru folkloras kopa un vokālais ansamblis. Uzstāsies deju kopa „Ir varianti”, „Magnolijas” un „Annele un Sprīdītis”.

21:00 Tiek iedegts akcijas „Izgaismo Latviju” ugunskurs.

22:00 Tiek dziedāta Latvijas valsts himna

Rūjienā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Rūjienas „Saules” estrādē.

Pasākuma plāns:

20:00-20:30 Pulcēšanās. Ugunskura iekārtošana

21:00-22:00 Ugunskura iedegšana. Spēka dziesmas Latvijai kopā ar tradīciju kopu "Griezes"

22:00 Latvijas valsts himna

22:10 Igauņu ģimenes koncerts estrādē

Salacgrīvas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Liepupes pagasta Lembužu ciemā. Uz šo ugunskuru laipni aicināti arī Limbažu iedzīvotāji. Akcijā Salacgrīvas novadā piedalīsies arī Liepupes, Limbažu un Staiceles mazpulku dalībnieki.

Pasākuma programma:

Līdz 18:20 Akcijas dalībnieku pulcēšanās pašu izvēlētajā vietā uz 1836 ceļa

18:36 Sākas gājiens apkārt Latvijai

20:00-20:30 Pulcēšanās pie ugunskura

21:00-21:30 Ugunskura iedegšana

21:30 Spēka dziesmas Latvijai

22:00 Valsts himnas dziedāšana

Saldus novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Nīgrandes pagasta Kalnaišu kalnā. Nīgrandes pagasta iedzīvotāji apņēmušies 1836 ceļa posmu savā pagastā noiet paši, taču ceļā pievienoties laipni tiek gaidīti arī pagasta viesi.

Pasākuma programma:

20:00 Pulcēšanās

21:00 Ugunskura iedegšana. Tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

22:00 Latvijas valsts himnas dziedāšana

Pasākuma dalībnieki aicināti līdzi ņemt Jāņuzāles. Cienastā varēs baudīt sieru, alu, pīrāgus. Pagasta iedzīvotājiem līdz norises vietai nokļūt palīdzēs autobuss, kas plkst.19:30 piestās Nīgrandē un plkst.19:45 – Kalnos. 

Saulkrastu novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Jūras parkā. Saulkrastu iedzīvotāji akcijā 21.jūnija vakarā nolēmuši piedalīties radošā veidā – ejot viens otram pretī, lai satiktos pusceļā. Puse dalībnieku ceļu sāks pie Baltās kāpas, kamēr otra puse – Saulkrastu viņā galā – aiz Dienvidu mola, Ostas ielas galā. Gājēji satiksies Saulkrastu Jūras parkā, kur būs organizēts ugunskurs, dziedāšana un dejošana.

Pasākuma programma:

No 18:20 pulcēšanās Zvejniekciemā, Ostas ielas galā, un Baltās kāpas pludmalē pie Inčupes ietekas jūrā

18:36 Sākas gājiens uz „Jūras parku” Saulkrastu centrā, kur tiks iekārtots ugunskurs. Ikviens var izvēlēties jebkuru attālumu, kuru nostaigāt, un gājienam gar jūru var pievienoties jebkurā paša izvēlētā vietā

20:00-20:30 Pulcēšanās pie ugunskura

21:00 Ugunskura iedegšana. Tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai un izdejotas latvju spēka zīmes

22:00 Kopīga himnas dziedāšana

Skrīveru novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs tiks iedegts Skrīveru pilskalnā.

Smiltenes novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Silmačos, kur tovakar tiks atklāts Kukažiņas akmens. “Silmaču” muzeja vadītāja Sandra Āre stāsta, ka doma par Kukažiņas akmeni viņai radusies, iedvesmojoties no akcijas „Izgaismo Latviju”.

“Kukažiņa tepat Druvienā ir gājusi no Grotes kroga līdz Silmačiem, jo viņai viena meita dzīvoja Silmačos, otra - Grotē, un, ejot šo ceļa gabalu, viņa atpūzdamās vienmēr sēdējusi uz akmeņiem. Tā arī radās doma, lai gājējiem būtu, kur apsēsties, tad “Silmačos” būtu šī vieta - Kukažiņas akmens. Tas būs tāds savdabīgs simbols, jauns tūrisma objekts un pieturas punkts. Varbūt ar laiku šādu akmeni varētu uzstādīt arī Grotē. Šis būs vietējais akmens, kurš netiks veidots kā piemineklis, tas būs parasts akmens, kuram dots Kukažiņas vārds,” skaidro S. Āre.

Pasākuma programma:

20:00 Kukažiņas akmens atklāšana, kuras laikā tiks lasīta Jāņa Poruka “Kukažiņa”, un uzrunu teiks Druvienas Vecās skolas - muzeja vadītāja Ligita Zvaigznekalne.

21:00 Tiek iedegts ugunskurs, pie kura varēs sirsnīgi patērzēt.

Tērvetes novadā 21.jūnijā tiks iedegti trīs „Izgaismo Latviju” ugunskuri – Bukaišos, Augstkalnē un Tērvetē. Bukaišos ugunskurs atradīsies pie tautas nama ēkas, kur pirms akcijas plkst.19 tiks demonstrēta kinofilma „Baltu ciltis”. Augstkalnē ugunskurs tiks iedegts pie „Indrāniem”, bet Tērvetē – Brīvdabas estrādē, kurs pirms „Izgaismo Latviju” akcijas tiks demonstrēta arī Tērvetes amatierteātra izrāde „Skolotāja tupeles”. Pie ugunskura no plkst.21:30 varēs piedalīties dančos un dziedāt spēka dziesmas Latvijai. Pēc kopīgas himnas dziedāšanas plkst.22 sāksies lāpu gājiens un tiks iedegta Saulgriežu uguns Tērvetes pilskalnā.

Pasākuma programma:

Bukaišos

Pirms iedegt ugunskuru, aicinām Bukaišu tautas namā uz kinoseansu.

19:00 Kinofilma “Baltu ciltis”, ieejas maksa 1,- eiro. Populārzinātniska dokumentālā filma ar vēsturiskās realitātes “inscenējumiem”” un krāšņām animētām epizodēm par 13. gs. baltu tautām, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju.

Pie Bukaišu tautas nama

20:30 Ugunskura kuršana. Aicinām spēcināt kopīgo pagasta ugunskuru, atnesot līdzi savu malkas pagalīti. Spēka dziesmu dziedāšana.

22:00 Latvijas valsts himna, kas izskanēs kopā ar visiem svētku svinētājiem Latvijā.

Augstkalnē

21:00 Ugunskura iedegšana pie ” Indrāniem”

Apciemo arī turpat netālu esošo “1836 ” ceļa stabu pie Mežmuižas baznīcas Augstkalnē!

Tērvetē Brīvdabas estrādē

20:00 Tērvetes amatierteātra izrāde, Ā. Alunāna luga “Skolotāja tupeles”

21:30 Saulgriežu uguns iedegšana. Jāņubērni - novada pašdarbnieki izdejos dančus un izdziedās dziesmas. Spēka dziesmu virtene.

22:00 Būsim vienoti kopā ar visiem Vasaras saulgriežu svinētājiem Latvijā dziedot Latvijas valsts himnu.

Lāpu gājiens, Saulgriežu uguns aizdegšana Tērvetes pilskalnā. Aicinām ikvienu iesaistīties ugunskura veidošanā un stiprināt to, līdzi atnesot arī savu malkas pagalīti. 

Vaiņodes novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Vaiņodes stacijā.

Valkā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Kārķu pagastā - Tradīciju salā, Zvārtavas pagastā pie Mierkalna tautas nama, savukārt Valkā – Putras kalnā.

Pasākumu programma Valkā – Putras kalnā:

21:00 Ugunskura iedegšana

21:30 Latvijas spēka dziesmas izdziedāšana

22:00 Valsts himnas dziedāšana

Valcēnieši uz pasākuma norises vietu aicināti ierasties ar „groziņiem”.

Kārķu pagastā simboliskais ugunskurs iedegsies Tradīciju salā.

Zvārtavas pagastā – plkst.21 ugunskurs tiks iedegts pie Mierkalna tautas nama. Akcijas dalībnieki kopā ar vakara viesi – Vilmāru Miglavu varēs dziedāt spēka dziesmas Latvijai. 

Varakļānu novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Stirnienes Muižas parkā. Akciju „Izgaismo Latviju” Varakļānu novadā pagodinās Valsts robežsardzes koris, ko vairākus gadus ar atzīstamiem rezultātiem ir diriģējis mūsu novadnieks un Varakļānu novada Goda pilsonis Jānis Gruduls, kolektīvs ar labiem panākumiem jau ir viesojies Stirnienē.

Pasākuma programma:

20:30 Varakļānieši un novada viesi pulcējas parkā, tiek iekārtots ugunskurs. Katrs akcijas dalībnieks aicināts līdzi nest savu malkas pagali, lai ar savu nesumu stiprinātu kopīgo uguni

21:00 Ugunskuru iedegšana un koncerts. Piedalās Stirnienes garīgās mūzikas koris „Reversium”, Varakļānu novada vidējās paaudzes deju kolektīvs, Dekšāru jauniešu deju kolektīvs, Dekšāru pūtēju orķestris un Valsts Robežsardzes koris

22:00 Latvijas valsts himna un spēka dziesmas Latvijai

Turpinājums pie ugunskura ar muzicējošo Eversu ģimeni, svinot Saulgriežu nakti ar dziesmām un dejām.

Taurenes pagasts

Akcijā „Izgaismo Latviju” iesaistās ne tikai Latvijas pierobežas teritorijas, bet arī novadi un pagasti Latvijas vidienē. Vecpiebalgas novada Taurenes pagastā „Izgaismo Latviju” ugunskuru 21.jūnija vakarā kopā ar pagasta kultūras nama vadītāju iedegs Taurenes pamatskolas mazpulks „Taurenīši”. Ugunskurs atradīsies vienā no Vidzemes augstienēm – Brežģa kalnā.

Vecumnieku novads

Vecumnieku novadā notiks divi „Izgaismo Latviju” pasākumi – Skaistkalnē un Kurmenes pagastā.

Skaistkalnē pie tautas nama visus gaida pulcējamies no pulksten astoņiem vakarā. Pie lielā ugunskura varēs dziedāt spēka dziesmas, un pulksten desmitos vakarā visi vienoties valsts himnas dziedājumā. Par dziesmu garu te rūpēsies sieviešu vokālais ansamblis „Vēl mazliet”.

Kurmenes pagastā ļaudis aicina pulcēties pulksten astoņos vakarā parka estrādē, no kurienes dalībnieki dosies gājienā līdz Mēmelei. Upes krastā tiks iedegts saulgriežu ugunskurs, vienlaikus simboliski pievienojoties akcijai „Izgaismo Latviju”. Saulgriežu rituālu Kurmenē vadīs folkloristes Dārta un Kate Dravas. 

Ventspils novadā atradīsies divi „Izgaismo Latviju” ugunskuri – Jūrkalnē un pašā Ventspilī – Staldzenes stāvkrasta pludmalē. Vēl viens ugunskurs pēc privātas iniciatīvas atradīsies Kalderos.

Viesītes novadā „Izgaismo Latviju” akcijas dalībniekus priecēs kapella „Aizezeres muzikanti”.

Pasākuma programma:

18:00 Pulcēšanās un ugunskura vietas iekārtošana

19:00 Pasākums tiek atklāts.

19:10 Zāļu lasīšana, Līgo vainagu pīšana, rotaļas un tradīcijas.

20:50 Tiek iekurts „Izgaismo Latviju” ugunskurs.

21:00-21:50 Klātesošie dzied spēka dziesmas.

22:00 Kopīga Latvijas himnas dziedāšana.

22:00-24:00 Skanīgas Līgo dziesmas un raits dejas solis kopā ar kapelu „Aizezeres muzikanti”. 

Viļakas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Upītē – parkā „Ontona Slišāna duorzs”. 

Akcijas „Izgaismo Latviju” ugunskurs Zilupes novadā atradīsies Zaļesjes pagasta Saveļinkos, kā arī pie Pasienas tautas nama.

Pasākuma programma Saveļinkos:

15:00 Dalībniekiem būs iespēja izstaigāt pļavas, iepazīt smiltāju zālāju un to raksturojošās sugas, uzzināt ekspertu ieteikumus par zālāju apsaimniekošanu, notiks kopīga siena vākšana un kraušana. Varēs uzzināt, ko labāk likt Jāņu vainagā, un piedalīties vainagu pīšanas meistarklasē.

18:36 Dalībnieki aicināti noiet vienu kilometru Latvijas pierobežā akcijas „Izgaismo Latviju” ietvaros

20:00 Ugunskura iedegšana un spēka dziesmas. Vakara turpinājumā varēs baudīt vakara skaņas un putnu dziesmas pļavā un lauku sētā, kur būs ierīkota „Skaņu darbnīca”.

Lai Pļavu diena norisinātos veiksmīgi, organizatori aicina izvēlēties iešanai un darbam pļavā piemērotu apģērbu, noderēs grābeklis, siena dakšas. Vainaga pīšanai līdzi jāņem atdzirdīta jāņuzāļu nastiņa, bet omulīgai pasēdēšanai pie ugunskura – groziņš un sedziņa. Pieteikšanās dalībai pasākuma obligāta. Vairāk informācijas un pieteikšanās, zvanot 29139677 vai 28656530, vai rakstot regina.indrike@daba.gov.lv. 

Papildināts 20.jūnijā

Jēkabpils novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies Kalna pagastā pie Kalna kultūras nama. Pulcēšanās no plkst.20:30.

Salas novadā „Izgaismo Latviju” ugunskurs atradīsies laukumā aiz Salas kultūras nama un notiks Salas kultūras nama ziņģu ansambļa „Rota” radošais vakars „Ielīgo Salā”.

Programmā:

Koncerts. Latviešu kino un teātra pērles ziņģu ansambļa „Rota” un amatierteātra „Ore” izpildījumā.

Salas novada iestāžu, uzņēmēju, biedrību aplīgošana.

Akcija „Izgaismo Latviju”, kuras laikā tiks dziedātas spēka dziesmas un valsts himna.

Neatbilstošu laika apstākļu gadījumā pasākums notiks Salas kultūras namā. 


Informācija par programmu novados tiks papildināta.

Pievienojies pasākumam www.izgaismolatviju.lv