5 ieteikumi, kā panākt darba un privātās dzīves līdzsvaru

2018. gada 28. februāris

Mūsdienu pasaulē darbs – tā ir norma, ienākumu avots un iespēja nodrošināt cilvēka cienīgu dzīvi sev un savai ģimenei. Taču daudziem darba un privātās dzīves līdzsvars šķiet nesasniedzams sapnis vai tikai pasakās iespējams stāvoklis. Tajā pašā laikā panākt to ir ārkārtīgi svarīgi. Nedaudz piepūles un pareizi noteiktas prioritātes, un jūs varēsit ne tikai kvalitatīvi pavadīt laiku darbā un ar ģimeni, bet arī iesaistīties sabiedriskajā dzīvē.

Pieslēgums darba lietām 24 stundas diennaktī daudziem šķiet pieņemams, taču nepieļaujams! Ja cilvēks nevelta laiku tam, lai padomātu un relaksētos, viņa produktivitāte agrāk vai vēlāk piedzīvos kritumu. Diez vai kas tāds ir jūsu vēlmju sarakstā. Drīzāk jūs gribat iekarot aizvien jaunas virsotnes.

Visi labi zina teicienu: “Neatstāj uz rītu to, ko vari izdarīt šodien.” Atbildēt uz e-pastiem līdz trijiem naktī? Kāpēc gan ne?! Strādāt 20 stundas diennaktī bez brīvdienām? Jā, jā un vēlreiz jā! Bet pēc tam pilnīgi negaidīti atklāsies, ka esat absolūti izdedzis darbā, ka laiku ar ģimeni nepavadāt praktiski nemaz un jau vairs neatceraties, kad pēdējo reizi esat ticies ar tuvākajiem draugiem, nemaz nerunājot par hronisku fizisku un morālu pārgurumu. Personālvadības speciālisti apgalvo – ja darba un privātās dzīves līdzsvaru izvirza par prioritāti, cilvēks kļūst labāks gan kā darbinieks, gan kā vīrs, sieva, draugs un uzlabojas gan viņa veselība, gan produktivitāte. 

Personālvadības politika, piemēram, BlueOrange Bank ietver work-life balance elementus. Katru mēnesi darba algas norēķinu lapā darbinieki tiek informēti par to, cik brīvdienu viņiem ir uzkrājies. Ja pamanām, ka kādam potenciālo brīvdienu ir pārāk daudz, tad atgādinām, ka ir laiks padomāt par atvaļinājumu.
Bez citiem labumiem, kas vērsti uz to, lai darbinieki veiksmīgāk varētu sabalansēt darbu un ģimenes dzīvi, ir arī 1–3 papildu brīvas dienas (skaits atkarīgs no nostrādāto gadu skaita), ko banka dāvina izmantošanai pēc saviem ieskatiem. Tās darbinieks var izmantot kalendārā gada laikā. Ir iespēja piedalīties dažādos sporta pasākumos, kas palīdz uzturēt darbinieku veselību, un, protams, elastīgs darba grafiks, ko mūsu kolēģi vērtē ļoti augstu,” stāsta BlueOrange Personāla pārvaldes vadītāja Līga Bērziņa.

Lai sasniegtu perfektu līdzsvaru un gūtu baudu gan no darba, gan no privātās dzīves, nevajag atsevišķas savas dzīves jomas uztvert kā baltas vai melnas. Līdzsvars – tas nenozīmē uzcelt starp tām necaursitamu sienu. Līdzsvars – tā ir apvienošanas un integrācijas principu atrašana.

Protams, darba un privātās dzīves līdzsvars neparedz sadalīt laiku pēc kādas precīzas formulas. Maināties jūs, jūsu uzskati, prioritātes, attieksme pret notikumiem visapkārt. Tāpēc neapšaubāmi pareiza un nevainojama paņēmienu kopuma, kā panākt šo līdzsvaru, nav un pat nevar būt. Toties ir paņēmieni, kas palīdz mēģināt, ieklausīties, izvērtēt, spert pirmo soli harmonijas virzienā. Jo līdzsvars tā pati harmonija jau vien ir!

Cieņa pret sevi un savām vajadzībām

Vienmēr atradīsies kāds uzdevums, kam būs jāvelta uzmanība. Un pēc tam vēl viens. Un vēl... Sāciet cienīt sevi un savas personiskās vajadzības. Ja to nedarīsit jūs, tad negaidiet, ka to darīs apkārtējie cilvēki. Biznesa eksperti uzsver, ka tikt galā ar augstām prasībām ir grūti, bet vēl grūtāk ir tikt galā ar vainas apziņu par simtiem darbā pavadītu stundu un tomēr pieņemt faktu, ka laiks, ko veltīt sev, ir jāizbrīvē.

Interesējieties par notiekošo ārpus biroja. Lasiet grāmatas un pievērsieties kādam hobijam, kas nekādi nav saistīts ar jūsu karjeru. Dzīve kļūs interesantāka, bet vadība novērtēs jūsu plašo zināšanu loku un daudzpusīgumu.

Rūpes par sevi un ikdienas rutīna

Pēc grāmatas “The School of Greatness” autora Lūisa Houza (Lewis Howes) teiktā, rūpes par sevi un noteiktu ieradumu izveidošana, piemēram, astoņu stundu miegs, e-pasta nepārbaudīšana no rīta un ēšanas režīms, – uztur skaidru prātu, emocionālu pacēlumu un radošās spējas, bet tās, savukārt, ir veiksmīgu cilvēku prasmes.

Darba nozīme un fokusēšanās uz patiešām svarīgo

Cik daudz laika jūs tērējat bezjēdzīgām lietām? Laiks ir dārgums, nešķiedieties ar to. Darbs pats par sevi dzīvē ir svarīgs, taču arī tas pieļauj dažādus “sānsoļus”. Uzmanīgi izpētiet savu darba dienu, plānojiet, strukturējiet un koncentrējieties uz svarīgākajiem uzdevumiem.

Pareizi veikts izvērtējums paaugstinās produktivitāti un ļaus pelnīti baudīt sava paveiktā augļus, nevis uztvert darbu kā smagu nastu.

Atslēgties – tas ir normāli

Praktiski jebkurai lietai ir izslēgšanas poga – izmantojiet to. Regulāra sakaru pārtraukšana ar ārpasauli ļauj tikt vaļā no uzkrātās spriedzes un atbrīvo telpu jaunām domām.

Nevelciet ārā telefonu, sēžot pie pusdienu galda, atļaujieties ieslīgt rīta meditācijā, izbaudiet vakara vannu vai vieglu skrējienu pa parku, brīvdienas ārpus pilsētas kopā ar draugiem vai ceļojumu uz savu sapņu valsti kopā ar ģimeni. Piepildiet sevi fiziski un garīgi, iegūstiet vienu no lielākajiem dārgumiem – perspektīvu.

Dzīvojiet konsekventi un apzināti

Lai dzīvotu ilgi un laimīgi, ir jāizvēlas sev vispatīkamākais temps. Iemācieties novērtēt vienkāršus un patīkamus momentus. Lai ko jūs darītu, dariet to apzināti. Tas ļauj izbaudīt gan ceļojumu, gan galamērķi un dāvā iekšēju brīvību un pārliecību par sevi.

Ceļš, kā līdz tam nonākt, katram ir savs. Visgrūtākais ir atvērties, bet pēc tam būt pacietīgam un nepadoties!