Patēriņa kredīti: 6 zelta likumi

2018. gada 03. septembris

Par patēriņa kredītiem ir daudz spriedumu – daži attēlo aizņēmēju nākotni drūmās krāsās, citi visur redz slēpto reklāmu, bet liela daļa iedzīvotāju, pateicoties šāda veida aizdevumam, sasniedz savus mērķus ātrāk par citiem.

Patēriņa kredīts var kļūt par ērtu problēmu risināšanas veidu, kas palīdz sasniegt mērķus, ja uzklausīsiet BlueOrange padomus vēl pirms līguma parakstīšanas.

Pērc tagad, maksā vēlāk

Patēriņa kredītu mērķis lielākoties ir uzlabot dzīves kvalitāti. Kredītu izmanto mājokļa remontam, jaunu mēbeļu iegādei, automašīnas iegādei, spontānām brīvdienām, veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai. Citiem vārdiem, patēriņa kredīts dod iespēju paplašināt savas finansiālās iespējas brīdī, kad tas ir visvairāk nepieciešams.

Mazumtirdzniecības joma, piemēram, pārdodot elektroniku vai tūrisma pakalpojumus, kas ir galvenais patērētāju kreditēšanas dzinējspēks, vienkārši nav iedomājama bez ātriem aizdevumiem. Atlaides ceļojumiem vai viedtālruņi var tikt atcelti, preču piedāvājumi vai karstas cenas tūrēm var pazust no pārdošanas. Taču iespēja maksāt ar nelielām regulārām iemaksām vairākus mēnešus vai pat gadus, nevis atdot lielu summu uzreiz, patērētājam ir pievilcīgāka.

Limitu nosakāt jūs, nevis aizdevējs

Protams, saprātīgs cilvēks izvēlas kredītu atbildīgi. Noformējot kredītu, fiziskās personas parasti cenšas aizņemties tādas summas, lai spētu tās atmaksāt jebkuros finanšu apstākļos.

Ideāla proporcija varētu izskatīties šādi: no 100% ģimenes ienākumu visu veidu kredītu slodze, tostarp mājokļa kredīts, auto līzings un bankas karšu kredīti, nedrīkst pārsniegt 40%, tajā skaitā izdevumi patēriņa kredīta segšanai nedrīkst pārsniegt 15-20% apmēru. Attiecīgi, plānojot sava budžeta izdevumus, var salīdzinoši vienkārši aprēķināt un noteikt savu personīgo limitu.

Protams, katrs gadījums ir unikāls, tāpēc nepieciešamība pēc aizdevuma līdzekļiem jāizvērtē individuāli, pat vissaprātīgākajiem un konservatīviem cilvēkiem. Tomēr jāņem vērā, ka, ja 60% no kopējiem aizņēmēja izdevumiem ir saistīti ar ilgtermiņa kredītsaistībām, tas jau nozīmē risku skalas sarkano zonu. Ja iespējams, jānosaka mazāki aizdevuma limiti.

Uzmanīgi lasiet līguma nosacījumus

Tas ir otrs svarīgs moments, izvēloties patēriņa aizdevumu. Uzņēmumi bieži vien piedāvā bezprocentu kredītu, lai veicinātu pārdošanu – tas ir izdevīgāk klientam, bet jāņem vērā, ka bankas atlīdzība par šo operāciju nevar būt mazāka par pašreizējo refinansēšanas likmi.

Un neaizmirsīsim par bankas izdevumiem, risku kompensāciju un, visbeidzot, finanšu iestādes dabisku vēlmi saņemt peļņu no darījuma. Tāpēc, lai neaizbiedētu potenciālo klientu ar šiem papildu noteikumiem, daži uzņēmumi iekļauj aizdevuma izmaksas preces cenā.

Slēdzot aizdevumu līgumu, jūsu zelta likums ir rūpīgi pārbaudīt dokumentus, ieskaitot pat sīkā drukā rakstītās rindas vai atsauces dokumenta beigās, kā arī saites uz iekšējiem dokumentiem. Šaubu gadījumā konsultējieties ar kredītu speciālistiem pirms līguma parakstīšanas. 

Pievērsiet uzmanību konkurentu nosacījumiem

Patēriņa kredītu iespējams noformēt kā bankas aizdevumu patērētāja vajadzībām vai preces pārdošanu līzingā ar atlikto maksājumu, kā arī izmantojot citus populārus modeļus. Patērētāju kreditēšanas jomā šodien piedalās gandrīz visi tirdzniecības uzņēmumi. Tirgū konkurē dažādi piedāvājumi, kuros patērētājam dažreiz ir grūti orientēties.

Tā, piemēram, pastāv augsts risks, ka par kredīta izmantošanu bankai samaksāsiet daudz lielāku summu, nekā bijāt plānojis sākotnēji. Bankas nesteidzas plaši izziņot reālo procentu likmi, cenšoties palielināt šī savas darbības segmenta ienesīgumu un aktīvi piedāvājot kreditēšanas pakalpojumus saviem klientiem. Nepakļaujaties vilinošiem reklāmas piedāvājumiem! Tas palīdzēs izvairīties no nevajadzīgas nožēlas.

Kredītu apdrošināšana

Lai turpmāk nodrošinātu sev pozitīvu finanšu vēsturi, noslēdzot patēriņa kredīta līgumu, varat izmantot apdrošināšanas pakalpojumus, piemēram, darba vai darbspējas zaudēšanas gadījumā, kad atlikušo kredīta atmaksas summu par aizņēmēju sedz apdrošināšanas uzņēmums.

Protams, tas vairāk attiecas uz lieliem un ilgtermiņa kredītiem ar attiecīgi lielākiem riskiem: diez vai kāds no mums spēj paredzēt, kas var notikt pēc pāris gadiem.

Svarīgi atcerēties, ka apdrošinātāji arī var censties uzspiest klientiem mazefektīvas apdrošināšanas polises, kas neparedz reālo risku minimizēšanu. Lasiet arī šos līgumus uzmanīgi, ir maz ticams, ka jums būs jāatbrīvojas no debitora pienākumiem, ja gadījumā iestāsies plūdu risks tuksnesī. 

Atmaksājiet aizdevumu savlaicīgi

Protams, patēriņa kredīta būtība paredz naudas atgriešanu aizdevējam.Eiropas Savienībā ir ļoti humāna likumdošana – tā drīzāk ir aizņēmēju pusē, aizsargājot viņu tiesības, nekā aizdevēju, bet tikai līdz brīdim, kad parādnieks nav pārkāpis līgumsaistības.

Nekārtīgums un maksājumu kavējumi sagādā sliktu slavu patērētāja kredītvēsturei un var izraisīt sankcijas un tiesvedības procesus, radot problēmas gadījumos, kad atkal būs steidzami vajadzīga nauda.

Bezatbildīgos gadījumos situācija var nonākt līdz kontaktam ar parādu piedzinējiem un tiesu izpildītājiem. Tas ir nepatīkami, bet tā ir daļa no biznesa, kur viena no līguma pusēm ir aizņēmējs. Galu galā, dzīvē gadās dažādi. Problēmas var un vajag risināt. Vajag mēģināt vienoties ar aizdevēju, nevis ignorēt aizdevēja atgādinājumus un aicinājumus atmaksāt parādu. Patēriņa kredītu apjomi nav tik lieli, lai tik ļoti visu sarežģītu.