Kāpēc izdevīgi izvēlēties karti ar kredītlimitu?

2018. gada 19. aprīlis

Bankas karte mūsdienās maciņā katram ir jau sen, un tagad par ikdienišķu parādību uzskatāms ir kredītlimits bankas kartē. Karte ar kredītlimitu sniedz priekšrocību neplānotu izdevumu vai negaidītu iespēju gadījumā aizņemties un iztērēt vairāk naudas, nekā reāli ir kartes kontā.

Kredītlimita apmērs ir noteikts katram bankas klientam individuāli, izvērtējot viņa ienākumus un citus faktorus, un dažādās bankās to lielums ir atšķirīgs. BlueOrange jaunajiem klientiem piedāvā kredītlimitu līdz 5 000 eiro, bet esošajiem līdz pat 10 000 eiro. Kad kredītlimits kartē piešķirts, tā tērēšanai vajadzības gadījumā nav nepieciešama nekāda papildu formalitāšu kārtošana, tāpat par tās pieejamību netiek ieturēta nekāda komisijas maksa.

Daži praktiski iemesli, kāpēc būtu vērts apsvērt kredītlimita iegūšanu:

• Drošības sajūta ikdienā un īpašos brīžos

Kredītlimits bankas kartē var radīt drošības sajūtu gan ikdienā, gan īpašos gadījumos. Tā ir nauda, kas pieejama tūlīt un tagad, ja pēc tās rodas vajadzība.

Piemērs. Jūs dodaties ceļojumā - viss iepriekš ir izplānots un izrēķināts, sagādātas biļetes, rezervētas viesnīcas un paredzēti līdzekļi visiem tēriņiem. Taču, dodoties prom no mājām un tuviniekiem, lielāku drošības sajūtu sniegs apziņa, ka vajadzības un neplānotu izdevumu gadījumā varat izmantot savu bankas karti ar kredītlimitu. Tas ļauj neparedzēto situāciju atrisināt ātri un tūlīt, arī esot svešā valstī.

• Nepalaist garām labu iespēju

Kartes kredītlimits ir pieejams izmantošanai jebkurā brīdī un jebkurā diennakts laikā, kā arī ļauj mobili un ātri reaģēt un nepalaist garām kādu labu iespēju.

Piemērs. Ar draugiem jau sen sapņojat par Austrālijas apceļošanu, taču biļetes uz šo eksotisko vietu nav lēts prieks, un lēmums vienmēr ticis atlikts. Pēkšņi saņemat ziņu no draugiem, ka viņi atraduši neticami zemu cenu aviobiļetēm uz Austrāliju. Šādās reizēs svarīgi pirkumu veikt uzreiz, jo aviobiļetes ar lielu atlaidi tiek izķertas teju zibenīgi. Ar karti ar kredītlimitu varat šādu lielāku pirkumu veikt nekavējoties.

• Mobilitāte, kas ļauj ietaupīt

Kredītlimits, kas vienmēr ir pieejams, var būt arī ir veids, kā ietaupīt.

Piemērs. Jūs plānojat nākamo mēnešu laikā iegādāties jaunu televizoru, un šim mērķim jau atlikta liela daļa pirkumam vajadzīgās summas. Tikmēr Interneta veikalā X kārotā modeļa televizoram šajā nedēļā noteikta pamatīga atlaide. Liekot lietā kartes kredītlimitu, preci iespējams iegādāties akcijas laikā un tādējādi ietaupīt – iegādājoties televizoru nākamajā vai aiznākamajā mēnesī, atlaides tam vairs nebūtu.

• Steidzams pirkums, bez kura iztikt nevar

Kredītlimits kartes kontā var piešķirt mobilitāti un brīvību arī brīžos, kad kontā nav pietiekami daudz līdzekļu kādam steidzamam pirkumam.

Piemērs. Jau ilgu laiku kalpojušais ledusskapis kādu dienu atsakās darboties. Lieki teikt, ka bez ledusskapja iztikt ir grūti. Diemžēl, kontā naudas šim pirkumam nav vai nedaudz pietrūkst. Izmantojot kartes kredītlimitu, kāroto preci iespējams iegādāties jau tūlīt un tagad. Pie tam, iztērēto kredītlimita summu var izdevīgi atmaksāt, piemēram, no nākamās algas. 

• Nauda rezervācijām

Kredītlimits var būt ļoti noderīga situācijās, kad ir jāveic rezervācija vai jānomā kāds priekšmets, par kuru iznomātājs prasa drošības naudas rezervāciju. Tādiem mērķiem var izmantot kredītlimitu, neiesaldējot savus naudas līdzekļus.

Piemērs. Plānojat īrēt automašīnu, bet tās izīrētājs pieprasa iesaldēt palielu naudas summu no Jūsu kartes kā drošības naudu uz laiku līdz divām nedēļām no mašīnas atgriešanas brīža. Lai neiesaldētu savu naudu, ar ko rēķināties ikdienas vajadzībām, tam var droši izmantot kredītlimitu.

Jāprot audzināt raksturu

Svarīgi uzsvērt, ka kredītlimits, ja tas netiek izmantots, neprasa nekādus papildu izdevumus – tā ir naudas summa, ko banka jums padarījusi pieejamu izmantošanai brīdī, kad tas jums nepieciešams.

Iespējams, vienīgais viegli un ērti pieejama kredītlimita trūkums var izrādīties cilvēka rakstura vājums. Kā nekā viegli pieejami līdzekļi var radīt kārdinājumu tērēt brīžos, kad tas nemaz nav nepieciešams, tādējādi iedzīvojoties nevēlamos tēriņos. Taču, ja ar rakstura stingrību viss kārtībā, kredītlimits kartē viennozīmīgi ir instruments, kas piešķir brīvību un var palīdzēt pat ietaupīt.