Programmētāju var atpazīt pēc viņa leksikas

2018. gada 09. aprīlis

Programmētāja profesija visbiežāk asociējas ar noslēgtu dzīvesveidu. Tādi intraverti, briļļaini cilvēki, kas dzīvo savā pasaulē. Sēž augām naktīm pie datora, ne ar vienu nekomunicē, neko sev apkārt neredz un tikai grabina klaviatūras taustiņus... Šos stereotipus lielā mērā apstrīd BlueOrange programmētāji, kuru viedokļus un skatījumu uz tehnoloģijām un pasauli esam apkopojuši.

Oļegs Voronovs, programmētājs:

- BlueOrange strādāju pusotru gadu. Kaut gan programmēšana mani ir saistījusi vienmēr un skolā ar aizrautību esmu darbojies informātikas pulciņā, izglītību esmu ieguvis pilnīgi citā jomā.
Jāteic, ka banku nozarē es nonācu likumsakarīgi: vispirms strādāju IT kompānijā galvenokārt internetbankas risinājumu izstrādē, pēc tam pārnācu darbā uz šejieni, lai nodarbotos ar uzturēšanu un attīstīšanu.
Man patīk šeit strādāt: kolektīvs ir draudzīgs, ir viegli kontaktēties, darbs – daudzveidīgs. Reizēm uzdevums ir īsts izaicinājums – ļoti sarežģīti, bet interesanti! Savukārt reizēm uzdevums šķiet samērā vienkāršs, bet kaut kā neaizķer...
Brīvajā laikā lasu Habrahabr vai pētu Stack Overflow – tie ir galvenie informācijas avoti. Bieži vien nākas dzirdēt, ka programmētājs ir intraverts cilvēks – vienpatis. Jā, nu tas, ka programmētāji ir tādi mazliet atsvešināti un noslēgti, tas, manuprāt, ir tiesa. Bet tas vajadzīgs, lai koncentrētos. Patiesībā programmēšana drīzāk ir komandas darbs. Ir jāizjūt cilvēki, ar ko kopā strādā pie projekta, un dažkārt pat jāsāk domāt tāpat kā viņi.

Aleksejs Timohins, programmētājs

– Esmu beidzis RTU, informācijas tehnoloģiju programmu. Universitāte man ir devusi labu pamatu darbam IT un izpratni par projektu vadību.

Kāpēc es kļuvu par programmētāju? Kad man bija kādi deviņi gadi, mēs ar tēti pirmo reizi aizgājām uz datorsalonu – kāds varbūt atceras, tajos laikos tādi bija... Es piesēdos pie datora un sāku spēlēt spēli, šķiet, Boulder Dash. Tētis pēc tam stāstīja, kā visi ar vaļēju muti stāvējuši un skatījušies, cik daudz līmeņu es pamanījos iziet. Tātad – vērts attīstīt talantu un mācīties par datoristu. Vēlāk sekoja iepazīšanās ar Commodore 64. Spēļu nebija, bet bija grāmata par pamatlīmeni un daudz brīva laika. Vidusskolas beigās es jau zināju, ka gribu kļūt par programmētāju.

Šeit strādāju pusotru gadu. Mums ir lieliska komanda, no katra var kaut ko pamācīties. Mani pamatpienākumi ir internetbankas apkalpošana un attīstīšana. Līdztekus tam ir bijuši citi interesanti projekti. Nodarbojos ar jau izstrādātu programmu pieslīpēšanu – te noderēja pieredze, ko guvu, strādājot par sistēminženieri (jenkins, gradle). Bija automatizācijas testēšanas projekts (Webdriver, Selenide, Allure Report). Bija ļoti interesanti un pamācoši paskatīties uz savu kodu testētāja acīm. Tagad strādājam pie lietotņu izvietošanas automatizācijas, lai lieku reizi nebūtu jārausta administratori. Nospied pogu – un vidē testēšanai nonāk visjaunākā versija. It kā izklausās vienkārši, bet, lai iegūtu šo vienkāršību, ir jāatrisina daudzi gana sarežģīti uzdevumi. Kā atjaunot datu bāzes, iestatījumus, lietotnes. Man patīk plānot šīs lietas, izdomāt, kā izveidot sistēmu mijiedarbību, lai atrisinātu kādu uzdevumu.

Pastāvīgi nodarbojos ar pašizglītošanos. Pirmkārt, tas ir interesanti. Otrkārt, nepieciešams darbā. Lai sekotu tendencēm, jāzina topā esošā profesionālā leksika. Kad gāju skolā, pietika ar to, ka izlasīju pāris mēneša žurnālus, lai saprastu, kas notiek PC pasaulē. Nopietni. Bet tagad ir labi, ja spēju sekot savas specializācijas jaunumiem. Regulāri lasu Habrahabr – tur bieži vien ir laba līmeņa raksti. Grāmatas. Bet tad jāizvēlas – vai nu grāmatas, vai blogi. Abiem laika nepietiek. Arī vietējos meetup (Latcraft, JUG, Devclub) regulāri tiek apspriesti interesanti temati. Tiešsaistes mācības. Piemēram, Coursera, piedāvā iespēju noklausīties pasaulslavenu universitāšu kursus. Starp citu, silti iesaku Prinstonas Universitātes kursu par algoritmiem, ko lasa Roberts Sedžviks. Tas ir daudz aizraujošāk, nekā varētu šķist.

Jurijs Meitalovs, ONLINE BANKING nodaļas vadītājs:

– Esmu beidzis LLU, man ir doktora grāds. Kādu laiku darbojos kā izstrādātājs, bet sapratu, ka tīrā programmēšana nav īsti tas, ar ko vēlos nodarboties. Man gribējās radīt jaunus produktus, bet citā līmenī.

Es cenšos ieviest ne tikai jaunas tehnoloģijas, bet arī jaunus izstrādes procesus. Piemēram, agrāk mūsu bankā nebija klientu produktu izstrādes nodaļas, visus risinājumus veidoja mūsu partneri. Tika pieņemts lēmums pašiem bankā izveidot izstrādes komandu. Sākām atlasīt darbiniekus. Gada laikā mūsu izstrādātāju komanda izauga, un tika pieņemts lēmums izveidot jaunu nodaļu, kas izstrādātu produktus klientiem. Sākotnēji es biju IT projektu vadītājs, bet vēlāk kļuvu par jaunās nodaļas vadītāju. Lūk, tādu darbu es saucu par „radīšanu citā līmenī”.

Pilnībā piekrītu tam, ka komandas gars šajā darbā ir ļoti svarīgs. Mums regulāri notiek stand-up, kuros katrs izstāsta, ko viņš ir izdarījis un ko plāno darīt. Dalāmies ar saviem atklājumiem, varam izstāstīt kaut ko par jaunām tehnoloģijām. Ja sākas diskusija par to, vai izmantot kādu tehnoloģiju vai ne, šim tematam veltām atsevišķu komandas tikšanos. Galvenais, pēc kā tiecamies, – lai kopējo lēmumu pieņemtu visa komanda, tāpēc uzspiest kaut ko no augšas praktiski nav iespējams. Mans kā vadītāja uzdevums ir komandu virzīt uz kopējo lēmumu, bet neko neuzspiest. Jā, tas ir sarežģīti. Taču komandā ir jāieslēdzas pašorganizēšanās mehānismam, tas ir pats drošākais kolektīvās uzdevumu risināšanas mehānisms. Daudz iedarbīgāks par pavēlēm un direktīvām.

Ja paskatās uz IT speciālistiem, viņi, protams, ir diezgan specifiski cilvēki. Visi saprot, ka viņi ir normāli, dzīvi cilvēki. Kad brīvajā laikā organizējam kopīgu pasēdēšanu vai spēles, vienmēr ir gan tādi, kurus tas interesē, gan tādi, kurus ne. Protams, ir arī tādi, kurus var saukt par intravertiem, kam ne vienmēr gribas komunicēt ar pārējiem. Darbu gan tas nekādā mērā neietekmē.

Ko par to visu domā šo programmētāju - BlueOrange IT pārvaldes vadītājs Andrejs Lavrinovičs, var izlasīt plašākā intervijā.

Ja pēc visa izlasītā ir radusies interese, aicinām ieskatīties aktuālajās vakancēs. Bet var atsūtīt savu pieteikumu arī bez konkrētas vakances, ja radusies pārliecība, ka BlueOrange IT komandā vari būt noderīgs.



Viedokļus apkopoja
BlueOrange Sabiedrisko attiecību un komunikācijas pārvalde