Populārākās lietotnes, kas jums var noderēt vasarā

2019. gada 05. jūlijs

BlueOrange ir sagatavojis sarakstu ar lietotnēm, kas var palīdzēt uzlabot pašsajūtu, būs noderīgas atvaļinājuma laikā un kopumā var padarīt dzīvi interesantāku un pašus lietotājus - veselīgākus.

Liekais svars pazūd ar interneta palīdzību

Daudzi no mums vasarā apņemas samazināt svaru. Šādiem nolūkiem noderēs diezgan populāra aplikācija — Fat Secret. Šī aplikācija piedāvā dienasgrāmatu, kurā lietotājs ieraksta, ko un cik apēdis. Lietotne parāda attiecīgo produktu kaloriju skaitu, olbaltumvielu un tauku saturu, un piedāvā noderīgus ieteikumus.

Vēl viena lietotne — Lifesum. Arī šeit lietotājs reģistrē visu, ko dienas laikā ir apēdis, un vakarā lietotne informē, cik lielā mērā apēstais ēdiens kaitē organismam un piedāvā veidus, kā uzlabot gremošanas sistēmas darbību. Lietotne arī piedāvā populāras diētas. Ja lietotājs kādu no tām izvēlas, lietotne iesaka, kas no dienas laikā apēstā ir bijis lieks un kādas ir novirzes no individuālā tievēšanas plāna.

Viena no tādām ir arī lietotne Health, un tā ir saderīga ar Apple Watch rokaspulksteni. Šī lietotne seko jūsu aktivitātēm, elpošanai, treniņiem un pulsam. Lietotne arī uzskaita lietotāja patērēto ogļhidrātu, kaloriju, kofeīna u. c. vielu apjomu. Līdzīgi darbojas arī lietotne Google Fit. Savukārt, lietotne Waterbalance reģistrē, kādus dzērienus un kādā apjomā jūs patērējat. Lietotne reģistrē dažādus rādītājus un salīdzina tos ar normu. Ja rādītāji atšķiras, lietotājs saņem paziņojumu, piemēram, „izdzeriet glāzi ūdens” vai „atturieties no šķidrumu lietošanas”.

Īpašas lietotnes ir paredzētas arī tiem, kuriem nākas lietot zāles. Šīs lietotnes izveido individuālu zāļu lietošanas grafiku, seko tā izpildei un brīdina par to, kādas zāles un kad ir jālieto. Viena no šādām aplikācijām ir Medisafe. Šajā aplikācijā ir iekļauta funkcija, kas ir paredzēta lietotājiem, kuriem ir jālieto dažādi preparāti dažādos dienas laikos. To, kura tieši tablete konkrētajā brīdī jālieto, var noskaidrot, pat nepaņemot viedtālruni rokā — katram preparātam ir paredzēta noteikta melodija. Lietotnē Medisafe lietotājs var arī reģistrēt datus par asinsspiedienu, svara izmaiņām, cukura līmeni asinīs, saglabāt atskaites par medikamentu lietošanu PDF un Excel formātā, un pat nosūtīt tās ārstam.


Skriešana veselības uzlabošanai

Ir arī lietotnes, kas palīdz uzlabot vispārējo veselības stāvokli, lai nebūtu jālieto zāles. Populārākās no viedierīču lietotnēm, kas ir īpaši noderīgas atvaļinājuma laikā, ir tās, kuras seko līdzi jūsu aktivitātēm un veicina veselīgu dzīvesveidu. Viena no noderīgākajām šajā ziņā ir lietotne Endomondo. Tā ietilpst t. s. „skriešanas” lietotņu kategorijā.

Šīs lietotnes mērķauditorija pārsniedz 10 miljonus lietotāju. Lietotājam ievadot sākotnējos datus, tiek piedāvāti tuvākie skriešanas maršruti. Pieejama arī informācijas importēšana no bezvadu pakalpojumiem — pulsa mērītājiem, skriešanai paredzētiem rokaspulksteņiem u. c. ierīcēm. Lietotājs saņem atskaiti par katru skrējienu, piemēram, ar informāciju par ātrumu konkrētajā ceļa posmā vai konkrētas maršruta daļas veikšanai patērēto laiku. Var arī iepriekš noteikt mērķi, piemēram, ar katru dienu noskriet par pieciem kilometriem vairāk vai noskriet piecus kilometrus ātrāk. Lietotne seko, vai izpildāt plānu, un pēc tam, piemēram, pēc divām dienām, parāda rezultātu ar precīzu, detalizētu informāciju.

Daudzi izmanto šo lietotni arī tāpēc, ka tā sniedz iespēju sazināties ar draugiem un sekot viņu rezultātiem, turklāt to var arī sinhronizēt ar Facebook, Instagram un Twitter. Lietotne Endomondo veido sava veida sociālo tīklu. Šī lietotne sniedz dažādiem lietotājiem iespēju dalīties ar rezultātiem, izaicināt citam citu, sniegt atbalstu, rīkot sacensības, atrodoties attālināti vienam no otra, un darbojas kā neatkarīgs tiesnesis, pēc tam parādot katra dalībnieka rezultātu. Starp citu, BlueOrange komanda ne vienu reizi vien ir rīkojusi šādas sacensības komandas saliedēšanai un darbinieku aktīva dzīvesveida stimulēšanai. Un tikko ir noslēgusies kārtējā sacensība. Uzvarētāji, protams, saņēma vērtīgas balvas!

Noderīgas „skriešanas” lietotnes ir arī Strava un Nike+Running. Viena no populārākajām ir Runkeeper, un tās mērķauditorija pārsniedz 50 miljonus lietotāju. Lietotni Runkeeper var integrēt ar citām veselīga dzīvesveida lietotnēm, piemēram, Garmin, Google Fit un Gipis. Savukārt, lietotne Charity Miles ir viena no noderīgākajām, un ne tikai skrējējiem. Šo lietotni var integrēt ar internetbanku vai uz to var pārskaitīt noteiktu summu. Pēc tam Charity Miles automātiski atskaita 25 centus par katru noieto jūdzi un pārskaita šos līdzekļus dažādām labdarības organizācijām, ko izvēlas pats lietotājs.

Īstais laiks atmest smēķēšanu

Visos aspektos noderīgas lietotnes ir tās, kuras palīdz atmest smēķēšanu. Viena no populārākajām ir lietotne Не курю!. Tajā lietotājs norāda, cik, kādas cigaretes un cik bieži lietotājs smēķē, un aptuveno summu, kas tiek tērēta „par vienu paciņu cigarešu”. Vakarā lietotne parāda tēriņus saistībā ar šo kaitīgo ieradumu, kā arī parāda datus nedēļas, mēneša un pusgada griezumā.

Šī lietotne ir paredzēta arī tiem, kuri tikai nesen sākuši mēģināt atmest smēķēšanu vai darījuši to vairākkārt. Lietotne palīdz aprēķināt, cik ilgi lietotājs nav smēķējis, cik daudz naudas ir ietaupīts un pat par cik gadiem paildzināsies lietotāja mūža ilgums. Līdzīgas lietotnes šajā sērijā ir QuitNow! un Моя последняя сигарета

Viedierīce pret... atkarību no viedierīcēm

Viedierīce ar dažādu noderīgu lietotņu palīdzību var palīdzēt lietotājam arī tikt galā ar citu atkarību — atkarību no viedierīcēm. Zināms ir fakts: jo vairāk viedierīču ir cilvēka rīcībā, jo dziļākā atkarībā no daudzām tām cilvēks var iegrimt. Psihologi pat ir nodalījuši atsevišķu atkarības veidu — atkarība no viedtālruņiem. Cilvēki, kuri cieš no šīs atkarības, pastāvīgi ausās, vai nav pienākušas jaunas ziņas, dzird šķietamus vibrācijas signālus, nespēj koncentrēties sarunas laikā un nespēj iziet no sociālajiem tīkliem.

Tomēr pats viedtālrunis spēj palīdzēt samazināt sava saimnieka atkarību vai pat pilnībā no tās izvairīties. Tādi ir mūsdienu tehnoloģiju brīnumi! Šīs lietotnes uzskaita internetā pavadīto laiku, katrai dienai veidojot savu statistiku. Iespējams, tas, cik daudz laika diennaktī pavadāt internetā, liks jums aizdomāties.

Lietotne nodrošina detalizētu statistiku par biežāk apmeklētajām vietnēm un tajās pavadīto laiku. Sistēmā var arī iestatīt „klusuma laiku”, kurā viedierīce nenovērš tās īpašnieka uzmanību ar atgādinājumiem un paziņojumiem, savukārt striktākajā scenārijā, ja lietotāja atkarība ir pārlieku liela, viedierīce ir pat gatava bloķēt piekļuvi uz noteiktu laiku, tā teikt, „atveseļošanās nolūkos”.

Piemēram, lietotne Menthal nemanāmi seko, kādas programmas tiek izmantotas visilgāk un cik laika tiek pavadīts, apmeklējot tīmekļa vietnes. Pēc dažām stundām lietotājs saņem vērtīgu informāciju par savām darbībām ar mobilo ierīci un var izdarīt secinājumus par to, vai laiks ir pavadīts vērtīgi. Lietotne Menthal nosaka atkarības pakāpi, piemēram, no sociālajiem tīkliem.

Salds miegs, laba meditācija un garšīgi arbūzi

Tikpat interesantas un, pavisam noteikti, noderīgas ir arī mazāk populāras lietotnes. Sleep Better — ieslēdziet to viedtālrunī, pirms doties pie miega, un ņemiet viedtālruni sev blakus. Lietotne nakts laikā seko jūsu miega fāzēm, pēc ķermeņa kustībām nosakot, cik miegs ir nemierīgs vai dziļš. No rīta lietotnē iebūvētais modinātājs pamodinās, kā lietotnei šķiet, pašā piemērotākajā brīdī. Neapšaubāmi, jāpatur prātā, ka daudzi speciālisti mums atgādina: turēt viedtālruni tuvu savai gultai nav ieteicams.

Tikpat interesantas iespējas piedāvā arī lietotne Calm, kas ir ieguvusi godalgu „AppStore-2017”. Šī lietotne ir īpaši paredzēta meditācijai un relaksācijai. Tajā ir attēloti un aprakstīti vingrinājumi un raksturota arī elpošanas prakse. Viedtālrunim atrodoties blakus lietotājam, šī lietotne norāda, cik kvalitatīva ir meditācija, kā arī fiksē lietotāja kustības, vibrācijas, dažādas skaņas u. c.

Un, protams, vasarā noderīga ir lietotne Watermelon Prober, kas palīdzēs noteikt arbūza gatavības pakāpi. Arbūza gatavības pakāpi var noteikt vizuāli, un programmētāji ir izstrādājuši lietotni, kas pēc skaņas nosaka, cik gatavs ir arbūzs. Vienkārši pielieciet viedtālruni pie arbūza un pieklauvējiet pie tā. Lietotne analizē skaņu un norāda arbūza gatavības pakāpi.

Kā redzams, ir pieejams milzīgs daudzums noderīgu lietotņu, visiem dzīves gadījumiem. Tikai, protams, tehnoloģijas jāizmanto gudri!