Zobārstniecības pakalpojumu budžeta plānošana jeb kā investēt pašam sevī

2018. gada 22. marts

Ar zobu sāpēm sadzīvot nevar un to arī nedrīkst. Glābt no zobu bojājumiem, kad tie jau radušies, var tikai zobārsts, bet kvalitatīva zobu ārstēšana nav lēta. Viena zoba labošana Latvijā svārstās no apmēram 40 līdz pat vairākiem simtiem eiro. Labojot vairākus zobus, jāšķiras no vairākiem simtiem eiro, bet zobu protezēšana un implantāti var izmaksāt pat vairākus tūkstošus eiro.

Latvijā jau kopš 90.gadiem zobārstniecība attīstījusies par nozari, kuru regulē brīvā tirgus principi, taču izdevumi par zobārstu Latvijā nebūt nav tie augstākie. Par to liecina neapsīkstošā medicīnas tūristu plūsma uz Latviju, kā arī ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu regulārās vizītes uz Latviju, lai apmeklētu savu zobārstu vai citus mutes dobuma speciālistus.

Tomēr brīdī, kad pārsteidz zobu sāpes vai saasinās citas ar zobiem saistītas problēmas, daudziem iedzīvotājiem naudas šādiem izdevumiem pietrūkst, tāpēc zobārstniecības pakalpojumu apmaksa ir viens no populārākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki Latvijā naudu mēdz aizņemties no ģimenes, ātro kredītu iestādēm vai bankām. 

Krāt mērķim – izdevīgāk

Naudas aizņemšanās ir veids, kā finansējumu šim vai citiem mērķiem saņemt uzreiz, taču jāņem vērā, ka katram kredītam ir noteikta atmaksas procentu likme, kas nozīmē, ka beigās nākas atdot lielāku naudas summu.

Par maciņam draudzīgāku risinājumu uzskatāma uzkrājumu jeb tā sauktā „drošības spilvena” veidošana neplānotiem izdevumiem, kuru vidū var būt arī izdevumi par zobārsta pakalpojumiem. Uzkrājumu iespējams veidot soli pa solim, ik mēnesi šim mērķim atvēlot noteiktu savu ienākumu daļu. Speciālisti parasti iesaka izveidot drošības spilvenu trīs līdz sešu mēnešu ienākumu vai izdevumu apmērā.

Nopietnāks zobārsta apmeklējums agri vai vēlu nepieciešamas teju katram cilvēkam. Lai tēriņi par zobārstu nepārsteigtu nesagatavotu, „Sky Dream Clinic” zobārstniecības speciālisti iesaka katru mēnesi šim mērķim atlikt nelielu naudas summu, piemēram, 15 eiro. Šos uzkrājumus, kā senos laikos, vairs nav jākrāj zeķē, bet vislabāk to darīt atsevišķā uzkrājumu kontā. 

Profilakse – veids, kā ietaupīt

Vēl viens būtisks veids, kā taupīt un samazināt tēriņus par zobārstniecību ir regulāra profilakse un savlaicīgs zobārsta apmeklējums, kas, kā norāda zobārsti no „Sky Dream Clinic” Rīgā, var tēriņus samazināt pat vairakkārt.

„Pastāv viedoklis, ka veselus zobus nevajag tīrīt katru dienu. Tā nav patiesība: jau divas stundas pēc ēšanas uz zobiem sāk veidoties mīksts aplikums. Ja tas netiek noņemts 12 stundu laikā, tad aplikuma vietā sāk veidoties zobakmens – kaļķakmens nogulsnējumi. Zobakmens var radīt smaganu iekaisumu, palielināt zobu kustīgumu, kā arī kalpot par nepatīkama mutes aromāta iemeslu. Bez tam, protams, tas veicina arī kariesa attīstību. Zobārsts profilaktiskos nolūkos un zobakmens noņemšanai ir jāapmeklē regulāri – vismaz divas reizes gadā. Nevajadzētu atlikt tādu vizīti, pat ja nekas nesagādā raizes. Jebkuras problēmas ar zobiem un smaganām, kuras atklātas agrīnā stadijā, novērst ir ne vien daudz vienkāršāk, bet arī daudzkārt lētāk,” uzsver „Sky Dream Clinic”. 

Kredīts zobārstniecībai – arī tas ir risinājums!

Visās situācijās ir vismaz trīs risinājumi. Ja nav izdevies ietaupīt vai iekrāt, bet sāpes iestājušās visnepiemērotākajā brīdī, kad nav liekas naudas zobārstam, tad kredītkarte ar bezprocentu periodu maciņā var būt racionāla alternatīva iepriekš neparedzētiem izdevumiem. Šādu karti piedāvā, piemēram, arī BlueOrange: kredītlimits ir rezerves nauda, kas pieejama kontā jebkurā brīdī. Karti var iegūt bez maksas un izmantot tieši tik, cik nepieciešams, un tieši tad, kad vajadzīgi papildu līdzekļi, ja savlaicīgie zobārsta apmeklējumi un profilakse tomēr nav palīdzējusi izvairīties no nopietnākas ārstniecības.