10 iemesli, kādēļ maza un vidēja lieluma uzņēmējdarbībā jāievieš POS termināļi

2017. gada 20. oktobris

POS terminālis (no angļu valodas Point Of Sale, pārdošanas punkts) ir elektroniska, tehniski ieprogrammēta ierīce maksājumu karšu apstrādei. Latvijā šādas ierīces ir uzstādītas gandrīz visās tirdzniecības vietās. Norēķiniem tiek pieņemtas kartes ar čipiem un magnētisko joslu, bezkontakta kartes, kā arī citas uz bezkontakta sasaistes bāzes veidotas norēķinu ierīces. Kā liecina Latvijas Bankas dati, Latvijas iedzīvotāji izmanto vairāk nekā 2,3 miljonus bankas karšu, un lielākā daļa maksājumu tiek veikta POS termināļos. Salīdzinājumā ar tradicionālajiem norēķiniem skaidrā naudā, POS termināļu izmantošanai ir vairākas priekšrocības.

Universāla izvēle

Atkarībā no tirdzniecības apjomiem un darbības jomas mazumtirgotāju izvēlei tiek piedāvāti vairāki ierīču veidi: stacionārie, integrētie, pašapkalpošanās un mobilie termināļi ar GSM pieslēgumu un savienojumu ar maksājumu apstrādes centru. Ierīces modelis ir atkarīgs no konkrētās tirdzniecības vietas piedāvātā savienojuma veida, kā arī no paša pārdevēja un viņa gatavības nodrošināt klientu karšu norēķinus. 

Ērta lietošana

Kredītkarte vai debetkarte, salīdzinot ar skaidru naudu, patērētāja naudas makā aizņem diezgan maz vietas. Bieži vien cilvēkiem vispār nav līdzi skaidras naudas, un POS termināļu trūkums veikalā, restorānā, klubā vai citā mazumtirdzniecības vietā kļūst par iemeslu tam, ka klients, kura kartes bilancē ir pietiekami naudas līdzekļi, atsakās no pirkuma. Meklēt bankomātu, lai izņemtu skaidru naudu, tad atgriezties veikalā nozīmē zaudēt laiku. Turklāt, atkarībā no bankas-īpašnieka nosacījumiem par darījumu bankomātā var tikt piemērota komisijas nauda. Šajā gadsimtā norēķini ar karti jau sen ir kļuvuši par ierastu lietu.

Pircēja lojalitāte

Norēķinoties par pirkumiem ar karti POS termināļos, patērētājs ļoti ātri pierod pie komforta. Nav jāskaita nauda, saņemot atlikumu monētās vai banknotēs. Tirdzniecības vietas, kas ir aprīkotas ar šādām iekārtām, atšķirībā no cash only (no angl.val. – tikai skaidra nauda), uzrāda pircēju skaita stabilu pieaugumu, turklāt pieaug patērētāju uzticība šīm vietām.

Patēriņa veicināšana

Tas ir patēriņa fenomens: pirkuma lietderīgumu mēs apšaubām vismazāk, ja par to norēķināmies ar maksājumu karti. Cilvēks vispār nelabprāt šķiras no skaidras naudas, tīri psiholoģiski piešķirot tai nozīmīgāku lomu nekā nenoteiktai naudas summai konta bilancē. Statistikas dati liecina, ka kartes darījuma vidējā summa ir par 20-40% lielāka nekā vidējā čeka summa, kura apmaksa veikta skaidrā naudā.

Darījumu ātrums

Pārdevējs neskaita klienta naudu un nepieciešamo naudas summu atlikumam, tāpēc maksājums ar karti POS terminālī norit 2-3 reizes īsākā laikā, nekā norēķini skaidrā naudā. Tehnoloģiski šādu darījumu apstrāde aizņem arvien mazāk laika, savukārt datu apstrādes laiks ilgst līdz 5 sekundēm. Ja tiek izmantota bezkontakta bankas norēķinu karte, kura savienota ar maksājuma termināļiem, izmantojot NFC atbalstu (no angļu val. - Near field communication - tuvā darbības lauka komunikācija), pircējam sava maksājuma karte vien jāpietuvina karšu nolasīšanas terminālim.  

Cilvēka faktora negatīvās ietekmes minimizēšana

Kasieris dažu sekunžu laikā apkalpo karšu lietotājus, veicot maksājumu terminālī, izvēloties atbilstošo kodu kombināciju un nospiežot vien dažus taustiņus. Jo mazāk kļūdu pieļauj operators, jo ātrāk notiek klientu apkalpošana, un palielinās tirdzniecības ieņēmumi. Apmaksas termināļu izmantošana praktiski novērš cilvēka faktoru rezultātā pieļautās kļūdas, un līdz ar to līdz minimumam samazinās strīdīgu situāciju rašanās.

Transakciju drošība

Mūsdienu POS termināļi tiek rūpīgi aizsargāti no trešo personu nesankcionētām piekļuvēm klientu datiem. Lielākajās karšu sistēmās VISA, MasterCard, AmEx un UnionPay iesaistīto līdzekļu veikto ceļu no pircēja līdz tirgotājam nodrošina uzticamas globālas drošības sistēmas, kas elastīgi adaptējas jauniem draudiem. Jūs varat karšu terminālā norēķināties ar pārdevēju, kas atrodas jebkurā pasaules malā, nemaz neuztraucoties par savas naudas drošību.

Valsts likumdošana paredz bargus sodus tām personām, kas nesankcionētā veidā mēģina piekļūt pie līdzekļiem, kas atrodas maksājumu kartes kontā. Incidentu gadījumā cietušajai pusei tiek nodrošināta līdzekļu atmaksa un iespējama kompensācijas par nodarīto kaitējumu izmaksa.

Priekšrocības, privilēģijas un bonusi

Priekšrocības karšu norēķiniem POS termināļos var izpausties dažādās elektroniskās komercijas programmās. Parasti tās ir bankas, kas tirdzniecības vietās nodrošina maksājumu karšu apstrādi. Programmu ietvaros var būt dažādas uzkrājuma akcijas, loterijas un citi patīkami sīkumi, kas veicina naudas līdzekļu patēriņu un sekmē klientu lojalitāti.

Mobilitāte

Mobilajiem termināļiem ap pieslēgumu GSM tīklam un maksājumu apstrādes centram ir raksturīga priekšrocība, kas ir neaizvietojama mazās un vidējās uzņēmējdarbības dažās jomās, proti, to darbība nav atkarīga no pieslēguma stacionāram optiskās šķiedras kabeļu tīklam. Šādu viedo termināļu priekšrocības ir tajā apstāklī, ka pārdevējs un pircējs netiek piesaistīti vienai noteiktai dislokācijai. Legālajai komercijai kļūst pieejama visa pasaule mobilo sakaru pārklājumu zonā: norēķini kafejnīcās vai restorānos, izbraukumu tirdzniecības vietās ārpus pilsētām, tirdzniecība attālos rajonos, arī dziļā mežā, kur nav piekļuves fiksētai pieslēguma vietai.

Parādās arvien jaunas iespējas attīstīt uzņēmējdarbību un paaugstināt komercdarbības konversiju. Izvēloties mobilo termināli, papildu ikmēneša maksai par termināli tirgotājs sedz izdevumus par mobilajiem sakariem. Ar piedāvājumiem dažāda veida POS termināļiem, piemēram, BlueOrange, plašāk iespējams iepazīties šeit.

Kontrole un uzskaite

Neapšaubāmi maksājumu karšu servisu attīstību atbalsta valsts līmenī un pasaules mērogā kā visefektīvāko ēnu ekonomikas kontroles līdzekli. Tirgotāja vai patērētāja gadījumā POS termināļu izmantošana veicina apgrozījuma uzskaites un kontroles sistematizēšanu un automatizēšanu, kas arīdzan atvieglo naudas un preču atdošanu atbilstīgi garantijas nosacījumiem, vienkāršojot vairākumu no mūsdienu preču un naudas attiecību veidiem.