Aizraujošas tehnoloģijas un spožākie prāti BlueOrange inovāciju stendā Riga Comm izstādē

2017. gada 07. novembris

9. un 10. novembrī Rīgā, Ķīpsalā, notiek biznesa tehnoloģiju un inovāciju izstāde „Riga Comm 2017”. Tajā varēs iepazīties ar Baltijas un ārvalstu digitālo pakalpojumu un produktu izstrādātāju aptuveni 80 aktuālajiem piedāvājumiem, konsultēties ar zinošiem speciālistiem un kopīgi izvēlēties piemērotākos risinājumus savam biznesam vai organizācijai. Izstādes inovāciju stendu finansē un nodrošina BlueOrange, ļaujot savus sasniegumus demonstrēt septiņiem inovatīviem un radošiem dalībniekiem.

Kosmosa apguve tepat Latvijā, satiksmes uzraudzības sistēma nākotnes pilsētām, lidmašīnas modelis, kas būvēts no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem, pasaulē ātrākās datu pārraides sniegtās iespējas un daudz citu inovāciju, ko radījuši Latvijas spožākie prāti, – tas viss skatāms inovāciju stendā. 


Ko varēs redzēt, uzzināt un aptaustīt? 

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU)
Design Factory & Idea Lab
stendā ir pārstāvētas 2 idejas:

Videi draudzīgais „Sci-Art Models” lidmašīnas modelis – būvēts no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem, kas ir viegli, bet ļoti izturīgi. Ar radio vadāmais lidmodeļa prototips izmantojams gan sporta, gan amatieru klasē. Nākotnē, izmantojot konstruktoru interneta vidē, pircējam būs iespēja lidmašīnas modeli sakomplektēt pašam atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām. Idejas autors ir Rīgas Stradiņa universitātes I kursa students Vladislavs Saiko, kurš jau kopš bērnības aizrāvies ar lidmašīnu modeļu būvēšanu.

Light-Up Designs – ar mobilo aplikāciju regulējami gaismas avoti mājai vai birojam. Apgaismes objekti veidoti no dabīgā koka, un tos īpašus padara fakts, ka tos iespējams kombinēt jebkurā īpašniekam vēlamā formā. 

RTU Creative Laboratory – datu pārraides nākotne Li-Fi

• Li-Fi ir datu pārraides tehnoloģija izmantojot gaismu, par ko pasaulē tiek daudz spriests un runāts. Li-Fi testos, izmantojot šo tehnoloģiju, datus izdevies pārsūtīt pat 100 reizes ātrāk, nekā ar Wi-Fi palīdzību. Tas nozīmē, ka nākotnē augstas izšķirtspējas filmu, iespējams, varēsim lejupielādēt vienā acumirklī. RTU „Creative Laboratory” stendā studenti būs gatavi uzskatāmi parādīt un izstāstīt, kā tas īsti darbojas. Šajā stendā izstādes apmeklētāji varēs paši savām acīm pārliecināties, ka datu pārsūtīšana, izmantojot gaismu, nav tikai zinātniskā fantastika.
Vairāk informācijas šeit.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Informāciju tehnoloģiju fakultāte – stendā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar dažādiem viediem risinājumiem, kas ir tapuši pētniecisko projektu ietvaros.

Bišu saimju temperatūras uzraudzības un lēmumu atbalsta sistēma, ar kuras palīdzību biškopji var sekot līdzi viņu bišu saimes veselībai, gatavībai spietot un citiem vērtīgiem rādītājiem.
Vairāk informācijas par projektu šeit.

“Retract” – viedā automašīnu novietošanas risinājuma un transporta plūsmas uzraudzības sistēma, ar kuras palīdzību efektīvi tiešsaistē iespējams regulēt satiksmi. 

Mikroklimata uzraudzības sistēma – studentu izstrādāts projekts, kas balstīts uz atvērtām tehnoloģijām un dod plašas iespējas turpmāko pētījumu īstenošanai.
Vairāk informācijas par LLU Informāciju tehnoloģiju fakultātes laboratoriju šeit.

Transporta un sakaru institūts – daudzfunkcionālā mērīšanas stacija transportlīdzekļu automātiskai identifikācijai un svēršanai kustībā (WIM)

• Transportlīdzekļu WIM (Weight-in-Motion) risinājuma ietvaros ceļa segumā iebūvēti ilgmūžīgi optiskās šķiedras sensori. WIM ir jauna tipa daudzfunkcionāla automātiskā mērīšanas stacija, kas paredzēta transportlīdzekļu automātiskai identifikācijai un svēršanai kustībā, kā arī citu parametru mērīšanai.

Vairāk informācijas par Transporta un sakaru institūta programmām šeit.

Latvijas Universitātes (LU) Biznesa inkubators:

„Simustac” vides simulācijas kamera ir bioloģisks inkubators laboratorijas vai zinātniski pētnieciskajam darbam skolās. Izmantojot šo kameru dabaszinātņu eksperimentos, skolēni un skolotāji varētu veikt vides parametru (temperatūras, gaisa mitruma, apgaismojuma intensitātes un spektra) regulāciju un atkārtojamību, lai saprastu to ietekmi uz pētāmo objektu un gūtu labāku priekšstatu par notiekošajiem procesiem dabā.

Miega efektivitātes uzlabošanas ierīce. Stendā būs apskatāms arī strādājošs miega efektivitātes uzlabošanas ierīces prototips. Šī iekārta, izmantojot ķermeņa miega ciklu ietekmējošos fizioloģiskos parametrus, modina cilvēku visefektīvākajā laikā un ar visai netradicionālām metodēm, piemēram, ar saules gaismas imitācijas, svaigi ceptas maizes aromāta vai āķīgas mīklas risināšanas palīdzību.

Vairāk informācijas par šiem un citiem LU Biznesa inkubatora projektiem šeit.

Kosmosa tehnoloģijas – pirmie Latvijas 100 kilometri kosmosā

• Andrejs Puķītis ir kosmosa tehnoloģiju entuziasts, – vienīgais, kas Baltijas valstīs sertificēts lieljaudas raķešu laišanā. Stendā varēs uzzināt daudz jauna par kosmosa tehnoloģijām un unikālu projektu, kura ietvaros uz Latvijas simtgadi plānots uzbūvēt un palaist raķeti 100 kilometru augstumā, tādējādi oficiāli sasniedzot augstumu, kas tiek klasificēts kā kosmoss.
Misiju organizē Zinātkāres centrs ZINOO ar Latvijas Mobilā Telefona atbalstu. 

Projekts, kas apvieno mākslu un tehnoloģijas „They Are Watching Us”

Interaktīvais mākslas objekts „Creepy Heads” tapis „Garage48 Hardware & Arts Hackathon” laikā un interesants ar to, ka spēj „komunicēt” ar mākslas darba aplūkotāju. Mākslas objekts sastāv no dažādās tehnikās darinātām kustīgām cilvēku galvām. Ienākot objekta telpā, šīs galvas seko līdzi skatītājam. Mākslas darbā iebūvētās ierīces spēj identificēt mākslas darba aplūkotāju pēc viņa izskata, proti, saprast, vai apmeklētājs ir sieviete, vīrietis, vai viņam ir brilles, bārda un tamlīdzīgi, un atskaņot tieši konkrētajam cilvēkam veltītus komentārus vai jokus par viņa izskatu.

BlueOrange tic inovācijām, kas virza cilvēces attīstību un veido dzīvi ērtāku. Latvijā ir interesantām un drosmīgām idejām apveltīta jaunā paaudze, kurai jāattīstās un jārāda sevi pasaulei. To lieliski apliecina inovatīvie un radošie izstādes stenda dalībnieki. Savukārt pati banka izstrādā finanšu produktus ar pievienoto vērtību, kas jau tagad ļauj klientiem iegūt īpašus labumus. Aicinām ciemos uz BlueOrange inovāciju stendu 9.-10.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.18.00 Ķīpsalas izstāžu kompleksā!