Viens, divi – un transakcija ir veikta. Bezkontakta norēķini: par un pret

2017. gada 15. novembris

Naudas un laika ietaupījums

Angļu valodā ir frāze, kas raksturo bezkontakta norēķinu būtību – “tap and go”, burtiski, - “pieskarties un aiziet”, vai pārfrāzējot, – viena pieskāriena maksājums. Un ne velti: viss, kas ir jāizdara, tiešā nozīmē jāpavicina karte vai telefons virs bezkontakta maksājuma termināļa. Nav nepieciešamas nedz kvītis, nedz paraksti, nedz PIN kodi. Viens, divi – un transakcija ir veikta. Vēl nesen tas izklausījās kā zinātniskā fantastika, savukārt šodien jau plaši pieejamas ir bezkontakta kredītkartes, debetkartes un priekšapmaksas kartes.

Kā izskatās bezkontakta maksājumu kartes?

Šīs kartes izskatās tieši kā jebkuras citas plastikāta kartes, vienīgi to pārklājumā ir iestrādāts speciāls bezkontakta maksājuma simbols.

Fantastika! Kā tas darbojas?

Jūsu maksājumu karte nav plastikāta gabals, bet gan ierīce ar iebūvētu mikroprocesoru un antenu. Tas ir sava veida neliels “dators”, kurā atrodama informācija par jūsu bankas datiem. Mikroprocesorā iebūvētā maksājuma lietojumprogramma automātiski sāk darboties, kad ievietojat karti maksājumu terminālī, vai lietojot bezkontakta karti, - kad tā tiek pietuvināta terminālim. Tādējādi mikroprocesors tiek apgādāts ar enerģiju attiecīgā apjomā, tas ģenerē vienreizējos maksājuma datus, kas tiek nosūtīti bankai.

Parasti bezkontakta maksājumu kartēs izmanto Near Field Communication (NFC) paplašinājumu, lai gan pastāv arī alternatīvas metodes. NFC darbojas pēc tāda paša principa kā Bluetooth, vienīgi droša informācijas pārraide notiek nelielā attālumā – līdz 4 cm.

Populārākā tehnoloģija bezkontakta norēķinu nodrošināšanai ir uzņēmuma MasterCard izstrādātā tehnoloģija PayPass, ko izmanto gan kredītkaršu, gan debetkaršu vajadzībām. 

Vai tiešām tikai “viens pieskāriens”?

Jā. Vienkāršākais piemērs – tās ir kartes, ar ko norēķinās par braucieniem sabiedriskajā transportā. Jūs pietuvināt karti karšu lasītājam, un no kartes tiek nolasīts viens brauciens vai arī tiek noņemta nauda par šo braucienu. Gan bankas, gan transporta kartes darbojas pēc līdzīga principa.

Vai tas ir ātri?

Bankas darījums, kurā iesaistīta bezkontakta maksājumu karte, ilgst 3-4 sekundes, savukārt jau tik ierastajam bezskaidras naudas norēķinam nepieciešama vismaz 1 minūte.  

Un kā ar drošību? Ja es neievadu PIN kodu, kas mani pasargā no krāpšanas?

Galvenais instruments, ar kura palīdzību tiek gādāts par bezkontakta norēķinu drošību, ir ierobežojumi: darījumu skaita ierobežojums un maksimāli pieļaujamās darījuma summas apmērs. Atkarībā no valsts un no konkrētās bankas noteikumiem maksimāli iespējamā darījuma summa svārstās vidēji no 10 līdz 25 EUR. Latvijā pašlaik var norēķināties par pirkumu 10 EUR apmērā, taču aprīlī šis limits tiks palielināts līdz 25 EUR, tāpat kā tas ir Austrijā, Nīderlandē, Vācijā. Bet, piemēram, Francijā noteiktais limits ir 20 EUR, Lielbritānijā – 30 GBP, Polijā – 50 PLN. Katrā valstī ar bezkontakta kartēm var norēķināties līdz limitam, kāds ir noteikts konkrētajā valstī. Taču jāņem vērā, ka var būt izņēmuma gadījumi, kad POS terminālī konfigurēts cits limits.

Turklāt daudzas bankas uzrauga kartes aktivitāti – ja ilgākā laika posmā tā netiek izmantota, tad var tikt pieprasīts ievadīt PIN kodu. Un otrādi, - arī pēc vairākiem pirkumiem pēc kārtas karte var pieprasīt PIN kodu, lai identificētu lietotāju. Skaidras naudas izņemšana iespējama, tikai ievadot PIN kodu. Ja pēkšņi atklājas, ka karte ir nozudusi, to ļoti operatīvi iespējams nobloķēt Internetbankā.

Respektīvi, ja bezkontakta maksājumu karte tiek nozaudēta vai nozagta, teorētiski ar to norēķināties var jebkurš cilvēks?

Kartes drošībai ir darījumu skaita ierobežojums un noteikumi par maksimāli pieļaujamo darījuma summas apmēru. Tiklīdz esat pamanījuši, ka bezkontakta karte ir nozaudēta vai nozagta, jums nekavējoties jāsazinās ar banku, lai nobloķētu karti, vai arī patstāvīgi jānobloķē karte Internetbankā. 

Kāda nākotne tiek prognozēta bezkontakta norēķiniem? Vai tā ir rotaļlieta un iegriba vai norēķinu sistēmas spožā nākotne?

Perspektīvas ir lielas. Teorētiski, bezkontakta norēķinus jau ir iespējams veikt ar jebkuru ierīci, kuras darbību nodrošina baterija. Norēķināties ir iespējams ne tikai ar maksājumu karti vai telefonu, bet arī ar pulksteņiem, rokassprādzēm, atslēgu piekariņiem.

Apkopojot iepriekšminēto, BlueOrange atzīmē bezkontakta maksājumu karšu izmantošanas 3 priekšrocības:

• ātra, vienkārša un droša norēķināšanās par nelieliem pirkumiem – vairs nav vajadzības nēsāt līdzi skaidru naudu, pārskaitīt to, tāpat arī samazinās uztraukums par to, vai pirkumiem pietiks nauda;

• nav jāparakstās vai jāievada PIN kods – to noteikti novērtēs patērētāji, kas apzinās laika vērtību;

• nav jāpatērē laiks, stāvot rindās ar ikdienas pirkumiem – ātra apkalpošana pārtikas veikalos, biļešu kasēs un citās norēķinu vietās.

Šodien Latvijā bezkontakta maksājumu kartes piedāvā lielākā daļa banku. Plašāka informācija par BlueOrange bezkontakta maksājumu karti, kas pelna, atrodama šeit.