Banku kartes – kā neapjukt piedāvājumā un iespējās?

2018. gada 12. janvāris

Desmitiem nosaukumu un ziboši logotipi uz maksājumu kartēm, – dažādu karšu piedāvājums bankās ir liels. Lai būtu ieguvēja statusā, ir jāorientējas karšu veidos un jāzina daži pamatprincipi, kā arī kādas priekšrocības un labumus var saņemt.

Kredītkarte vai debetkarte?

Debetkarte tās īpašniekam ļauj tērēt tikai viņa kontā reāli pieejamo naudu, kamēr kredītkartes lietotājs vajadzības gadījumā var aizņemties piešķirtā kredītlimita ietvaros. Ja debetkarte ir kā virtuālais maciņš ar reāli pieejamu naudu, tad kredītkarte – kā labs draugs, kas nepieciešamības gadījumā naudu arī aizdos.

Debetkartes parasti tiek piesaistītas kontam, kurā regulāri tiek ieskaitīti naudas līdzekļi, piemēram, alga. Tās Latvijā ir izplatītas visplašāk – bankas līdz 2017. gada 30. septembrim bija izsniegušas 1 769 203 debetkartes (238 385 VISA, 1 530 818 Mastercard). Brīdī, kad ar debetkarti iepērkaties vai maksājat par pakalpojumu, attiecīgā naudas summa kartes kontā tiek rezervēta un pārskaitīta konkrētā pakalpojumu sniedzēja vai pārdevēja kontā. Ja norēķināsities ar debetkarti, kurā nav naudas, par pirkumu vai pakalpojumu nebūs iespējams samaksāt. 

Kredītkarte tikmēr ļauj norēķinos vajadzības gadījumā izmantot bankas piešķirto kredītlimitu, kura apmērs ir atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, personas ikmēneša ienākumiem, kredītvēstures u.c. Kā jebkurš cits aizņēmums, arī iztērētais kredītlimits ir jāatmaksā – atmaksas grafiks un procentu apmērs dažādās bankās ir atšķirīgs. Jāatzīmē, ka kartes kredītlimits ir sava veida drošības garants neplānotiem pirkumiem, jo tas bieži var būt ar izdevīgāku procentu likmi nekā ātrajam kredītam. Kredītkaršu skaits Latvijā pamazām pieaug, bet kāpums nav straujš. Latvijas bankas līdz pērnā gada 3. ceturkšņa beigām bija izsniegušas 283 560 kredītkartes (88 273 VISA, 179 418 Mastercard, 15 869 American Express).

Lietojot kredītkarti, par skaidras naudas izņemšanu no bankomāta bieži var nākties maksāt komisijas naudu, kas var būt augstāka nekā debetkartēm. Tas viss ir atkarīgs no bankas cenrāža, piemēram, ir bankas, kas konkrētā banku tīklā to piedāvā arī bez maksas.

Atkarībā no kartes veida bankas bieži klientiem piedāvā dažādus labumus, piemēram, ceļojumu un pirkumu apdrošināšanu, atlaides, iepērkoties vai norēķinoties par pakalpojumiem konkrētās vietās vai bezprocentu kredīta atmaksas iespēju, ja pārtērētie līdzekļi tiek atmaksāti noteiktā termiņā.

VISA vai Mastercard?

Neatkarīgi no bankas, kas karti izdevusi, VISA vai Mastercard logo uz kartes būtībā ir garants tam, ka tā bez aizķeršanās darbosies jebkurā pasaules vietā. Tās norēķiniem pieņem vairāki miljoni tirgotāju visā pasaulē, un grūti atrast vietu, kur pieņem tikai vienu no šīm kartēm, bet nepieņem otru. VISA un Mastercard, protams, nav vienīgie karšu veidi. Citos pasaules reģionos ir populāra arī Union Pay International sistēmas vai American Express karte, kas Latvijā kopš 2017. gada vairs netiek piedāvāta. Tiesa, neviena no minētajām kartēm ne tuvu nevar konkurēt ar VISA vai Mastercard maksājumu tīkla aptveres ziņā. Lielākajai daļai karšu lietotāju nebūs starpības, jo abiem maksājumu karšu uzņēmumiem ir milzīgs bankomātu un norēķinu termināļu tīkls. Norēķinu termināļu skaits pasaulē VISA un Mastercard ir vienāds, un tas ir apmēram 37 miljoni bet bankomātu skaits VISA tīklam ir lielāks - vairāk nekā 2 miljoni.

Gan VISA, gan Mastercard piedāvā drošības programmas, kas sargā jūsu maksājumu karti no nesankcionētas izmantošanas, kad jūs iepērkaties interneta veikalos. Verified by VISA/Mastercard SecureCode drošības sistēma izmanto vienreizējo ģenerēto paroli vai SMS paroli. Tā ir zināma tikai jums un nodrošina maksājumu kartes lietotāja papildu atpazīšanu interneta veikalos visā pasaulē.

Būtiski atcerēties, ka gan VISA, gan Mastercard ir tikai karšu veids. To lietošanas noteikumi un priekšrocības var būt atšķirīgas dažādās bankās – katra banka nosaka kartes lietošanas maksu un procentu lielumu.

Tajā pašā laikā VISA un Mastercard ir konkurējoši uzņēmumi, – tie saviem klientiem piedāvā arī citus labumus, kas nav piesaistīti kartes izdevējiestādei – bankai. To vidū, piemēram, ir ceļojumu apdrošināšana (nosacījumi abiem karšu veidiem ir atšķirīgi) vai īpaši izdevīgus sadarbības partneru piedāvājumus. Viens vai otrs kartes veids var būt pamats, lai, veicot norēķinus, saņemtu atlaidi konkrētā autonomā, viesnīcā vai aviokompānijā. Šī ir būtiska nianse, kam pievērst uzmanību, piemēram, īrējot automašīnu attālā Itālijas nostūrī. Tiesa, parasti uz VISA vai Mastercard lietotājiem vērstajām priekšrocībām pretendēt var šo karšu „zelta” vai „platīna” līmeņa klienti.