Īstais brīdis izvirzīt finanšu mērķi 2018. gadam un sākt!

2018. gada 25. janvāris

Janvāris tradicionāli ir laiks, kad sporta zāles pilnākas un cilvēki apņēmīgāki. Šis ir īstais brīdis sev izvirzīt mērķus arī finanšu jomā, - gana ambiciozus, lai to sasniegšana radītu izaicinājumu, bet pietiekami reālus, lai tie būtu izpildāmi. Ar ko sākt? Lūk, trīs virzieni, ko apsvērt!

Ienākumu un izdevumu analīze

Lai izvirzītu finanšu mērķus, svarīgi saprast, kāda ir tava situācija finanšu jomā šajā brīdī. Ņem talkā savu internetbanku un veic savu ikmēneša ienākumu un izdevumu uzskaiti. Strukturē izdevumus pēc to veida: izdevumi par pārtiku, komunālajiem pakalpojumiem, dažādi rēķini, kredīta maksājumi, kultūras un izklaides pasākumu apmeklējumi, transporta izdevumi un tā tālāk.

Nepiemirsti šādu uzskaiti turpināt arī ikdienā, - to ātri un bez lieliem laika ieguldījumiem iespējams veikt, izmantojot dažādas izdevumu un ienākumu uzskaites aplikācijas, piemēram, „Spendee”, „Pocket Expense”, “YNAB” un citas. Nopietnākai personīgo finanšu uzskaitei noderēs “Microsoft Money”.

Atrast iespējas uzkrājumiem

Lai veidotu uzkrājumus, pastāv tikai divi veidi: atrast, kā ietaupīt vai palielināt savus ienākumus. Svarīgs solis ir sava mērķa definēšana. Piemēram, mērķis var būt izveidot tā sauktā „drošības spilvena” uzkrājumu sešu mēnešu izdevumu apmērā. Ja ienākumi ir 1000 eiro mēnesī, bet izdevumi – 800 eiro, uzkrājumam paliek 200 eiro. Ja zaudējat ienākumus uz pusgadu, lai saglabātu līdzšinējo dzīves līmeni, drošības spilvenam nepieciešami 4800 eiro. Ik mēnesi uzkrājot 200 eiro, drošības spilvena izveidei būtu nepieciešami divi gadi. Lai šie līdzekļi “nestāvētu bezdarbībā”, vari pārskatīt tirgū esošos piedāvājumus, piemēram, BlueOrange var saņemt 5% gadā no konta atlikuma un degvielas izdevumiem. 

Ienākumu un izdevumu analīze ir lielisks veids, kā atrast izdevumus, no kuriem ikdienā var atteikties. Piemērs: ceļā uz darbu tu ik rītu piestāj savā iecienītajā degvielas uzpildes stacijā un nopērc līdzņemšanai kafiju ar pienu, kas maksā 1,75 eiro. Palutinot sevi ar kofeīna devu katru darba dienu, tu mēnesī iztērē 35 eiro. Gadā tie ir vairāk nekā 400 eiro. Gana daudz, vai ne? Varbūt vērts investēt ērtā termokrūzē un karsto dzērienu no rītiem pagatavot pašam? Ietaupīto naudu var izmantot uzkrājumu veidošanai vai iztērēt lidmašīnas biļetei, dodoties brīvdienu ceļojumā. Turklāt veidu, kā ietaupīt, patiesībā ir ne mazums, atliek tikai savus izdevumus izvērtēt ar kritisku aci. 

Kā palielināt ienākumus?

Ienākumu palielināšana ir labs finanšu mērķis, ko var sasniegt vairākos veidos: meklējot izaugsmes iespējas savā darbavietā, jaunu biznesa virzienu vai, piemēram, ieguldot finanšu tirgos. Tiesa, šādi ieguldīt var tikai persona ar pamatīgām zināšanām par finanšu tirgus darbību, pretējā gadījumā ieguldījumu veikšanu prātīgāk uzticēt profesionālim. Taču jāapzinās, ka ieguldījumi vienmēr ir saistīti ar risku.

Domājot par jaunām darba un peļņas iespējām, vērtīgi atcerēties arī par investīcijām pašam sevī, proti, jaunu prasmju apguve – piemēram, profesionāla sertifikāta iegūšana vai kādu mērķtiecīgi izvēlētu kursu apmeklēšana vienmēr paaugstina profesionālo kvalifikāciju un vērtību darba tirgū.

Tātad: analizē, krāj un palielini ienākumus. Lai ražīgs 2018. gads un izdodas sasniegt izvirzītos mērķus!


Materiāls sagatavots sadarbībā ar
BlueOrange investīciju portfeļa pārvaldnieku Kasparu Peisenieku 

Piedāvājuma neesamība

Nekas no šeit ietvertā nav uzskatāms par piedāvājumu, lūgumu vai rekomendāciju attiecībā uz jebkuru investīciju produktu vai pakalpojumu, piedāvājumu pārdot vai lūgumu piedāvāt iegādāties jebkurus finanšu instrumentus; šādi pakalpojumi netiks sniegti, finanšu instrumenti netiks piedāvāti vai pārdoti jebkurā jurisdikcijā, kur šāds piedāvājums, lūgums, sniegšana vai pārdošana būtu nelikumīgi. Viss saturs ir pakļauts piemērojamajiem regulējošajiem aktiem. Jebkuram potenciālajam investoram jāpārliecinās, ka investīcijas jebkurā produktā un/vai pakalpojumā, kas minēts šajā materiālā, ir pieļaujamas atbilstīgi tā domicila normatīvajiem aktiem. Šīs materiāls nav domāts nevienai personai jurisdikcijā, kurā (personas nacionalitātes, rezidences vai citu iemeslu dēļ) materiāla pieejamība ir aizliegta.

Sniegtās ziņas ir paredzētas tikai informācijai, un investoriem pašiem jānoskaidro, vai šis pakalpojums vai produkts ir piemērots un atbilstošs tā investīciju vajadzībām un vai ir nepieciešama profesionāla konsultācija. Lūdzam skatīt piedāvājuma dokumentus, lai saņemtu plašāku informāciju par noteiktiem produktiem.

Daži apgalvojumi, kas šeit ietverti, var būt apgalvojumi par nākotnes izredzēm, kas balstās uz AS BlueOrange Bank (turpmāk tekstā “BlueOrange”) pašreizējiem uzskatiem un pieņēmumiem, un ir saistīti ar zināmiem un nezināmiem riskiem un neskaidrībām, kas var novest pie attiecīgo rezultātu, snieguma vai notikumu būtiskas atšķirības no gaidītā, pamatojoties uz apgalvojumiem. Papildus nākotnes apgalvojumiem, kas ir jāskata kontekstā, vārdi „var, būs, vajadzētu, sagaida, plāno, gatavojas, uzskata, lēš, paredz, potenciāli, turpinās” un līdzīgi teicieni norāda uz nākotnes apgalvojumiem. BlueOrange neuzņemas atbildību par jebkādas šeit publicētas informācijas par nākotnes prognozēm atjaunošanu.

Investīcijas

Pagātnes rezultāti nav nākotnes rezultātu garants. Investīcijas finanšu tirgos ir pakļautas noteiktiem riskiem, tai skaitā tirgus, procentu likmju, emitenta, kredīta un inflācijas riskiem. Finanšu instrumentu cenas var paaugstināties vai pazemināties atkarībā no reāliem vai šķietamiem apstākļiem attiecīgajā tirgū, ekonomikā vai nozarē. Investīciju vērtība un ienākumi no tām var gan palielināties, gan samazināties, un jūs varat neatgūt savu sākotnējo ieguldījumu. Kad investīcijās ietilpst valūtas ekspozīcija, izmaiņas valūtas kursos var samazināt vai palielināt investīciju vērtību. Jebkādas nodokļu priekšrocības, uz kurām ir atsauces šajā materiālā, var mainīties, un to pieejamība un vērtība būs atkarīga no jūsu individuālajiem apstākļiem.

Paļāvības neesamība

Lai gan BlueOrange zināmā mērā ir nodrošinājis sniegtās informācijas precizitāti, uzticamību vai pilnīgumu, BlueOrange nesniedz nekādus apliecinājumus vai garantijas (t.sk. atbildību pret trešajām pusēm) gan tieši, gan netieši. BlueOrange pauž viedokļus tikai personīgai lietošanai un informācijai, un tie var mainīties bez brīdinājuma. Nekas, kas ir publicēts materiālā, nav uzskatāms par investīciju, juridisko, nodokļu vai citu konsultāciju, un uz to nevar paļauties, pieņemot investīciju vai citu lēmumu.


© 2018 AS BlueOrange Bank. Visas tiesības rezervētas.