Kā es iedrošināšu savu meitu būt par veiksmīgu investoru

2022. gada 18. augusts

Pauls Miklaševičs

Aktīvu pārvaldīšanas direktors (CIO) 

Vēstule meitai

Mīļā Stella,
Tev ir vēl tikai viens gads, bet es esmu pārliecināts, ka nākotnē Tu būsi gatava uzņemties sava tēva ambīcijas būt vienai no visu laiku izcilākajām investorēm. Bez spiediena. Tu to vari!

Savā pirmajā gadā esi apguvusi prasmes, kuras pasaules izcilākie zinātnieki ir mēģinājuši gadu desmitiem bez panākumiem iemācīt datoriem, piemēram, objektu identificēšana, runāšana, stāvēšana un manevrēšana pār ievērojamiem šķēršļiem.

Tu ātri mācies, esi zinātkāra un Tev patīk lasīt. Tu esi neatkarīga, mērķtiecīga un nerimsties, līdz esi sasniegusi iecerēto. Tu izrādi patiesu interesi par citiem cilvēkiem un Tev piemīt fenomenāla humora izjūta. Savukārt es mēģināšu Tev iemācīt visu, ko zinu par investīcijām, līdz Tu neizbēgami pārspēsi visu, ko jebkad esmu iemācījies es.

Sākumā Tev varētu interesēt tas, ko es Tev mācīšu, jo Tev patīk mana uzmanība. Mēs apskatīsim dažus ietekmīgus jēdzienus, kas ne tikai spēcinās Tavas finanšu prasmes, bet arī labi noderēs citās dzīves jomās.

Ne būt ne visi vecāki stāsta saviem bērniem par finansēm, un lielākajā daļā skolu tas nav iekļauts mācību programmā. Vecākiem, kuri ir ieinteresēti mācīt saviem bērniem finanšu pratību, parasti tiek ieteikts mācīt bērniem plānot budžetu. Advancēts gājiens būtu iegādāties akcijas no uzņēmuma, ko bērni zina un kas viņiem patīk, piemēram, Disney. Tādā veidā bērns var sākt sekot līdzi akciju cenu izmaiņām laika gaitā. Diemžēl, tas īsti nepalīdz izprast, kā šīs prasmes attiecas arī uz citām dzīves jomām. Bet mēs pie tā piestrādāsim.

Budžeta plānošana ir ļoti svarīga. Tas ir kapitāla piešķiršanas pamats un liek apzināties izvēli, ko veic, lai tiektos pretī lielākam mērķim. Tāpat mēs pievērsīsim īpašu uzmanību arī tam, ka laiks un nauda ir savstarpēji saistīti un ka laika plānošana ir tikpat svarīga kā naudas plānošana. Patiesībā laiks ir daudz svarīgāks par naudu, jo var nopelnīt naudu laika gaitā, bet par naudu nevar nopirkt laiku. Vissvarīgākais: jo bagātāks esi finansiāli, jo vairāk esi gatavs maksāt par papildus laiku.

Tu būsi pārsteigta, uzzinot par saliktajiem procentiem. Mēs apspriedīsim, kā šo jēdzienu var attiecināt arī uz citām Tavas dzīves jomām.

Nauda ir kapitāls, taču tas nav vienīgais kapitāla veids, un tam, ko Tu ieguldi citos kapitāla veidos, piemēram, draudzībā, veselībā, izglītībā un radošumā, būs liela ilgtermiņa ietekme uz Tavas dzīves kvalitāti.

Mēs arī apspriedīsim bieži aizmirsto faktu, ka naudas pelnīšanas nepieciešamais priekšnosacījums ir tas, ka tirgus vai nu neapzinās doto iespēju, šaubās par izredzēm gūt panākumus vai nenovērtē to, kas var notikt. Ja šie nosacījumi nebūtu izpildīti, nebūtu iespējams iegūt apjomīgu atdevi. Lielākā daļa cilvēku skatās uz rezultātu un vairāk vai mazāk uzskata, ka tas ir bijis neizbēgams. Tas tā nav. Ja tas būtu neizbēgami un acīmredzami, visi to būtu darījuši, un tam nebūtu nekādas vērtības. To ir ļoti svarīgi atcerēties.

Kā investors Tu ikdienā saskarsies ar šaubām un nezināšanu . Tev ir jāattīsta pārliecība par saviem ieguldījumiem, identificējot to, ko citi ir ignorējuši. Tas var būt uzdevums, kas liek justies vientuļai, taču tas ir priekšnoteikums, lai ieguldītu īpašos projektos vai mērķos. Tev tas ir jāatceras arī citos dzīves gadījumos, kad cilvēki šaubīsies par Tevi vai būs noraidoši pret Tavu darbu. Ja kaut kas ir acīmredzams, nav vērts uz to norādīt, lai gan daudzi uzskata, ka ir gudri, to darot.

Es Tev iemācīšu, ka stereotipu izmantošana investējot ir slinka un ļoti slikta stratēģija. Tas attiecas arī uz cilvēkiem. Lai būtu lieliska investore, Tev ir jāsaskata, kas atrodas aiz acīmredzamā. Šeit Tu atradīsi patieso vērtību.

Ja izvēlēsies turpināt karjeru finanšu jomā, Tev kā sievietei, iespējams, būs jāsaskaras ar daudziem šķēršļiem, no kuriem lielākā ir saistīta ar toksiskiem stereotipiem, kuriem jau sen bija jābeidz pastāvēt. Dzimumu līdzsvara aktīvu pārvaldībā faktiski nav. Mana pirmā vasaras prakse (ai, meitiņ, tas bija ļoti sen...) bija lielā Kanādas investīciju bankā. No piecdesmit biroja darbiniekiem tikai viena bija sieviete. Pārmaiņas notiek pareizajā virzienā, bet ne pietiekami ātri. Lēmumu pieņēmēji vīrieši joprojām ir vairākumā. Te gan ir jāatzīmē, ka šobrīd bagātākā un ietekmīgākā persona finanšu jomā ir tieši sieviete - Fidelity Investments valdes priekšsēdētāja un izpilddirektore Ebigeila Džonsone.

Es patiesi ceru, ka laikā, kad Tu izdarīsi savu karjeras izvēli, Tev nebūs jāsaskaras ar šķēršļiem, kas pastāvēja iepriekšējām sieviešu paaudzēm kapitāla tirgos. Bet šeit ir arī kāds triks: ja izredzes pret kādu ir samērīgas un viņam tomēr izdodas kaut ko sasniegt, pievērsiet šai personai īpašu uzmanību un mēģiniet no tās mācīties. Kamēr Tu izaugsi, es ceru, ka būs daudz vairāk sieviešu mentoru, no kurām izvēlēties, nekā iepriekšējām finanšu jomā veiksmīgu sieviešu paaudzēm. Ņemot vērā manu amatu, es atzīstu nozīmīgo lomu, ko varu spēlēt, dodot iespēju vai palīdzot iedvesmot pašreizējās paaudzes sieviešu veiksmes stāstus, kas varētu kalpot Tev par piemēru, ja izvēlēsies karjeru finanšu jomā.

Pirmkārt, es vēlos attīstīt savu biznesu, un mana nākamā darbiniece būs sieviete.

Es darbojos arī direktoru padomēs, kur mēs esam apdomīgi un konstruktīvi, lai dzimumu līdzsvars būtu valdes plānošanas būtiska sastāvdaļa. Faktiski jaunākā Amerikas Tirdzniecības kameras Latvijā valdes locekle ir viena no veiksmīgākajām sievietēm banku jomā Latvijā. Ar nepacietību gaidu viņas ieguldījumu mūsu valdē.

Es zinu, ka ir svarīgi palīdzēt veidot sabiedrības uztveri, un arī šeit man ir sava loma. Es bieži piedalos prezentācijās un apaļā galda diskusijās. Arī tur es lieku uzsvaru uz to, lai tiktu sadzirdēta sieviešu perspektīva.

Ja vienmēr dzirdat vienu un to pašu no viena sabiedrības loka cilvēkiem, ir jāatrod sev jauna telpa. Dažādas perspektīvas stiprina kritisko domāšanu. Un Tev ir jādomā kritiski, lai būtu veiksmīga investore.

Tu vari izvēlēties darīt visu, ko vēlies. Nekad nedomā, ka Tev nav izvēles. Bet atceries - izvēle nozīmē atbildību. Kā investorei Tev ir jābūt uzmanīgai un pamatīgai attiecībā uz veicamo izvēli. Kapitāla tirgu kontekstā laba izvēle nozīmē pelnīt naudu, slikta izvēle noved pie naudas zaudēšanas. Diemžēl lietas nav tik vienkāršas. Rezultāts ne vienmēr atspoguļo Tava darba kvalitāti. To zina visu laiku labākie investori. Tāpēc viņi koncentrējas uz procesu, nevis uz rezultātu.

Dažreiz Tava pārliecība var būt bijusi nevietā vai to apdraudēs kaut kas ārpus Tavas kontroles. Un Tev ar to būs jātiek galā un jāiet tālāk.

Vēl sliktāk par neveiksmi var būt tas, ka ir vienkārši paveicies kādā darījumā, jo tas var novest pie nepareizas pārliecības, kam var būt dziļākas negatīvas sekas. Kļūdu identificēšana un mācīšanās no tām ir veids, kā Tu audz. Lai to izdarītu, jābūt paškritiskai, taču ir arī jānoskaņo “troksnis” – informācija, kurai nav nekā kopīga ar saprātīga investīciju darba veidošanu un kas var maldināt. “Troksnis” izjauc fokusu un var neļaut Tev realizēt iespēju.

Pirms dažiem gadiem domnīca, kurā strādā Tava mamma – Providus – publicēja ziņojumu, kurā tika pētīts, kāpēc tik maz sieviešu vēsturiski ir izvēlējušās iesaistīties informācijas tehnoloģiju jomā. Šis pētījums atklāja, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc sievietes neizvēlas karjeru IT jomā, ir tas, ka viņas mēdz būt paškritiskākas un vainot sevi kļūdās. Vīrieši, gluži pretēji, mēdz rast skaidrojumus ārējos faktoros. Ir svarīgi zināt, ka šādas rakstura iezīmes arī veidojas, balstoties uz sabiedrībā pastāvošiem stereotipiem par katras dzimtes lomām.

Negatīva paškritika nevienam nav piedzimstot, bet ar negatīvu stereotipu un ietekmju palīdzību laika gaitā to var veidot.

Mēs audzināsim Tevi tā, lai Tu būtu neatkarīga un apzinātos savu pašvērtību, taču mēs zinām, ka būs neskaitāmi ārējie spiedieni, ar kuriem Tu saskarsies katru dienu. Vienaudžu spiediens, nievājoši komentāri, skolotāji, kuri uzskata, ka meitenēm nevajadzētu mācīties smagos priekšmetus, piemēram, matemātiku. Tā nebūs Tava vaina, un tas nebūs patīkami. Tāpēc es vienmēr pārliecināšos, ka Tu zini, ka labākie investori visu laiku pieļauj kļūdas un ka, jo grūtāk kaut kas šķiet, jo lielāka būs uzvara, kad kaut ko sasniegsi.

Patiesībā labākie investori mēdz apspriest kļūdainos darījumus biežāk nekā tos, kurus viņi izdarījuši pareizi. Galvenais ir tas, ka viņi ir konstruktīvi paškritiski. Viņi izmanto paškritiku, lai mācītos un celtu, nevis lai uzskatītu sevi par necienīgiem pārvaldīt naudu.

Viens veids, kas ļauj atgūties no kļūdām, ir dažādot savus portfeļus. Tas ļauj iegūt pietiekami daudz kapitāla, lai paliktu spēlē, ja kaut kas noiet greizi. Lieliem investoriem ir jābūt pārliecinātiem, taču viņi nekad nav pilnībā iesaistīti tikai vienā darījumā.

Tomēr tas nenozīmē, ka Tev kaut kas jādažādo dažādošanas dēļ. Pretēji tam, kam daudzi vēlētos ticēt, finanšu jomā neviens nekad nav kļuvis bagāts, veicot dažādošanu. Tā vietā cilvēki kļūst bagāti, atvēlot savu kapitālu dažiem galvenajiem ieguldījumiem. Lielākajai daļai cilvēku tas nozīmē ieguldījumus karjerā, kas ir nodrošinājis ievērojamu finansiālu ieguvumu. Citiem tas nozīmē, ka kapitāls ir jākoncentrē uz pareizajiem uzņēmumiem īstajā laikā. Tas kalpo arī kā labs piemērs attiecībām un draudzībām.

Ieguldiet savās draudzībās un cilvēkos, kas sniedz jums lielāku prieku. Šie ir daži no dzīves labākajiem ieguldījumiem.

Visbeidzot, lai būtu veiksmīga investore, ir jāspēj pārvaldīt savas emocijas. Šī patiešām ir visgrūtākā daļa, strādājot ar investīcijām. Par laimi, kad runa ir par investīcijām, pētījumi ir parādījuši, ka ieguldītājas sievietes spēj labāk pārvaldīt savas emocijas nekā vīrieši, tāpēc es ceru, ka kaut kad varēšu to mācīties no Tevis.

Tavs tētis


No žurnāla Forbes materiāliem (Nr.35, augusts 2022)