Vairāk nenozīmē labāk jeb padomi noderīgu attiecību veidošanā

2018. gada 12. oktobris

Septembra sākumā Latvijā pēc BlueOrange Bank un Grand Hotel Kempinski Riga ielūguma viesojās pasaules līmeņa eksperts kontaktu veidošanas meistarībā Gils Petersils (Gil Petersil). Lekcijā Latvijas uzņēmējiem viņš uzsvēra, ka tieši attiecības un mums apkārt esošie cilvēki ir tie, kuri nosaka, cik veiksmīgi attīstās mūsu dzīve. Viņa skatījumā attiecību veidošana ir māksla, kuru izkopt ir pa spēkam ikvienam, arī introvertiem cilvēkiem, kāds esot arī viņš pats. Lūk, dažas Gila Petersila attiecību veidošanas formulas, kas noderēs ikvienam uz panākumiem orientētam cilvēkam.

Panākumi – jaunu kontaktu rezultāts

Jaunas attiecības un jauni cilvēki mums apkārt ir priekšnoteikums, kas mūs ved pretī panākumiem. Šie cilvēki paver mums jaunus apvāršņus, dalās ar savām idejām un tiešā veidā ietekmē to, kāda ir mūsu dzīve.

„Cilvēkiem vajag jaunus draugus. Nav tā, ka viņu vecie draugi ir slikti. Bet, ja cilvēki dzīvē ir izsalkuši pēc kaut kā jauna, viņiem apkārt vajag arī jaunus cilvēkus. Jauni kontakti ir tie, kas liek mums dzīvē sasniegt arvien vairāk. To labi var redzēt, paskatoties uz cilvēkiem, kas nesen mainījuši darbu vai dzīvesvietu. 95 gadījumos no 100 viņu dzīve ir burtiski uzplaukusi – pēkšņi ir jaunas iespējas un sasniegumi. Vienīgais, kā to skaidrot zinātniskā veidā, ir secināt, ka viņiem apkārt parādījušās jaunas cilvēku grupas.”

Esi gatavs strādāt pie attiecību veidošanas!

Attiecību veidošana ir māksla, un to izkopt var tikai laika gaitā. Tas būtībā ir ieradumu kopums, kas jāturpina darīt atkal un atkal, līdz tas kļūst par normu. Šo ieradumu kopumu kā normu var pieņemt arī paši introvertākie cilvēki.

Eksperimentē ar cilvēkiem sev apkārt

Cilvēki, kas necenšas apzināti paplašināt savu kontaktu loku, visdrīzāk, ilgstoši dzīvo vienā un tajā pašā cilvēku lokā, un tas var kavēt personības izaugsmi.

„Es nesaku, ka mums apkārt vajag arvien vairāk cilvēku, es saku, ka mums dzīvē vajag jaunus cilvēkus. Kā atrast labāko restorānu Rīgā? Jāēd daudzos restorānos, jāprasa daudzu cilvēku viedoklis un tad jāpieņem lēmums pašam. Tas pats ir ar cilvēkiem jums apkārt. Kā jūs varat zināt, ka jums apkārt ir labākie un noderīgākie cilvēki, ja neesat pamēģinājuši neko vairāk? Tie draugi, kas jums apkārt ir šobrīd, vairumā gadījumu ir cilvēki, ar kuriem kopā esat uzaudzis, gājis kopā skolā un universitātē, daži labākie kolēģi. Bet kas būtu, ja jūs nebūtu nonācis šajā konkrētajā darbā? Vai jūsu dzīve būtu pilnīgi citādāka? Atbilde ir jā!”


Kvalitāte pret kvantitāti jeb izvēlies ļoti uzmanīgi!

Gils Petersils iesaka rūpīgi analizēt to, kādi cilvēki ir mums apkārt un kā tas ietekmē mūsu dzīvi un iespējas. 

„Es nesaku – vienmēr tiecies pēc arvien vairāk kontaktiem. Es saku: izvēlies ļoti uzmanīgi! Ja tu paskatīsies uz septiņiem cilvēkiem, ar kuriem visvairāk kontaktējies, pavadi kopā laiku, sazvanies, tad sapratīsi, ka vairāk vai mazāk tu līdzinies viņiem un viņi tev. Ja paskatīsies, kāda ir viņu vidējā alga, tā, visdrīzāk, būs arī tava vidējā alga. Ja paskatīsies, kas tev viņos patīk un kas ne, arī šeit saskatīsi līdzības. Cilvēki ietekmē viens otru! Un tiklīdz jūs apzināsieties šo vienkāršo patiesību, tad sapratīsiet, ka jums ir izvēle. Izvēle mainīt draugus, mainīt darbu.”

Veic savas dzīves analīzi

„Ik pēc pāris gadiem veiciet savas dzīves analīzi, lai saprastu, kas ir tie cilvēki, ar kuriem kopā pavadāt visvairāk laika. Kas ir visattapīgākie, kuri atņem enerģiju, kuri ir tie, kas dara lieliskas lietas šajā pasaulē un ar kuriem lepojaties, ar kuriem gribat pavadīt vairāk laika. Kuri cilvēki jūs iedvesmo, kuri jums palīdz un mudina izdarīt vairāk, kuri atbalsta, kuri paver jaunas durvis un kuri tieši otrādi – grūž jūs atpakaļ. Tiklīdz to sāksiet darīt, kļūs skaidrs, kurus cilvēkus jūs gribat paturēt savā dzīvē, bet kurus – pastumt nedaudz nostāk. Pārsteidzošā kārtā tieši distancēšanās no cilvēkiem mēdz būt tā grūtākā daļa. Tas nozīmē ar viņiem netikties, kad to grib viņi, pateikt, ka esat aizņemts vai teikt: mēs varam ātri sazvanīties, bet šobrīd nevaram tikties. Tas nozīmē pateikt nē! Pateikt „nē” draugiem ir ļoti grūti.”

Distancēšanas un attiecību pārvērtēšana – veids, kā izbrīvēt laiku

Distancēties no dažiem draugiem un paziņām izklausās ļauni, bet tas tā nav! Distancēšanās nozīmē, ka jūs sev apkārt radāt telpu un brīvu laiku. Kad jums būs šis brīvais laiks, jūs varēsiet sazināties un veltīt laiku cilvēkiem, ar kuriem kādu laiku neesat tikušies un tiem, kurus gribētu iepazīt labāk. Varat viņiem teikt, ka šobrīd strādājat pie interesanta projekta, kur noderētu viņu padoms, vai, ka atceraties, cik lieliski viņi spēj tikt galā ar to vai citu problēmu, un jūs gribētu viņus uzaicināt pusdienās otrdien vai piektdien. Padariet tikšanos ar jums vieglu – piedāvājiet konkrētas detaļas. 

Izej sabiedrībā un apmeklē pasākumus!

Pasākumi un iziešana sabiedrībā ir veids, kā iepazīt jaunus cilvēkus. 

„Šim punktam jābūt katra cilvēka dienaskārtībā – jautājums, vai to darāt reizi mēnesī, nedēļā vai biežāk. Svarīgi ar cilvēkiem ir ne tikai iepazīties, bet arī dibināt attiecības – tas nozīmē regulāri dot atgriezenisko saiti un par sevi atgādināt. To nedara daudzi. Taču, ja jums bijis labs kontakts, saruna vai kopējas pusdienas, dažas dienas vai nedēļu vēlāk atgādiniet par to. Uzrakstiet e-pastu vai piezvaniet, sakot, ka jums patika tā vai cita ideja, kas izskanēja sarunas laikā, aizsūtiet uz biroju kādu grāmatu vai konfektes – nav svarīgi, kas tas ir! Svarīgs ir tālāks kontakts ar šo cilvēku, kas jāatkārto atkal un atkal līdz attiecības nostiprinās.”

Kā izvēlēties cilvēkus jeb izvirzi mērķus!

Nākamais solis pēc jaunu cilvēku iepazīšanas ir tā dēvētās piltuves izveidošana – ar dažiem iepazītiem cilvēkiem nostiprināsies kontakti, ar dažiem ne. Un tieši jums ir jāizvēlas, kāda veida cilvēki paliks jūsu pastāvīgo, aktuālo kontaktu lokā. Kā šos cilvēkus izvēlēties? To jūs varat zināt tikai tad, ja esat izvirzījuši sev konkrētus mērķus. Ja jums būs mērķi tuvākajam pusgadam vai tuvākajām dažām nedēļām, jūs sapratīsiet, ka, lai virzītos tiem pretī , jums jāsatiek konkrēti cilvēki. Varbūt viņi jums var dot padomu, varbūt ar kādu iepazīstināt, kādā veidā jūs atbalstīt vai pat paveikt kaut ko jūsu vietā. Varbūt viņi var kļūt par jūsu partneriem biznesā. Šie atslēgas cilvēki būs tie, kas ļaus lēnām tuvoties izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Nebaidies cilvēkiem atklāt savas ieceres!

„Es zinu, ka Latvijā un citviet pasaulē cilvēki nereti baidās dalīties ar saviem mērķiem un idejām, īpaši biznesa jomā. Viņi baidās, ka kāds nozags viņu ideju vai apšaubīs to iespējamību, vai arī vēlāk pasmiesies par ieceres neizdošanos, kas var nebūt patīkami. Patiesībā cilvēki tā parasti nedara! Ar mērķiem ir svarīgi dalīties! Ja to darīsiet ar degsmi, tad cilvēki jums apkārt jūs gribēs atbalstīt!”

Pateikt paldies palīdz mainīt domāšanu

Neviens cilvēks kaut ko būtisku nevar paveikt viens. Paanalizējiet savas dzīves pēdējos gadus un izveidojiet sarakstu ar galvenajām lietām, ko esat sasniedzis. Pēc tam identificējiet cilvēkus, kas to kaut kādā veidā ietekmējuši. Varbūt tas bijis padoms, varbūt laba grāmata, kas jūs iedvesmoja, varbūt ar kādu tikāt iepazīstināts, varbūt kāds pastāstīja par laba darba iespēju. Tad piezvaniet un pasakiet šiem cilvēkiem paldies. Cilvēki aizmirst pateikties, un tas nav pareizi. Ja iemācīsieties pateikties, jūs apjautīsiet sakarības, kā veidojas panākumi un varēsiet to izmantot savā labā.

Pielāgo kontaktu loku savām tā brīža vajadzībām

Biznesa cilvēkiem panākumu gūšanai ir svarīgi kontaktēties ar mentoriem jeb tā sauktajiem eņģeļiem, kas ienāk viņu dzīvē un iziet no tās. Uzņēmējs, kuram apkārt nav padomdevēju loka, visdrīzāk nebūs veiksmīgs.

 „Daudzi uzņēmēji pārāk daudz domā, tā vietā, lai ar kādu parunātu, pakonsultētos ar kādu, kas kaut ko līdzīgu jau ir darījis. Tas taupa laiku un vairo panākumu gūšanas iespēju. Sev apkārt nevajag pulcēt tikai tādus cilvēkus, kuri pateiks konkrēti, ko darīt, bet gan tādus, kas var piedāvāt savu viedokli. Nemeklējiet personu, kurai ir atbildes uz visiem jautājumiem – tāda neeksistē. Meklējiet tādu, kas var dot padomu par konkrētu zobratu visā mehānismā. Šie padomdevēji laika gaitā mainās, atkarībā no tā, kādā posmā tobrīd ir jūsu dzīve vai bizness. Ir jāmācās pievilkt tuvāk tos cilvēkus, kuri jums tobrīd var palīdzēt - tas nenozīmē, ka ir jāizbeidz kontakti ar citiem, viņiem vienkārši jūsu dzīvē attiecīgajā brīdī jābūt tālāk.”