BluOr Bank finansējums bioloģiskās putnkopības attīstībai

2023. gada 27. novembris

Latvijā un Baltijā lielākā bioloģiskās putnkopības zemnieku saimniecība “Karotītes” ir saņēmusi “BluOr Bank” finansējumu 1,643 miljonu apmērā, kas paredzēts saimniecības paplašināšanai un modernizācijai. Ar saņemtā finansējuma palīdzību Tukuma novada zemnieku saimniecībā uzsākta jaunas kautuves ēkas būvniecība, kā arī tiks izveidots mūsdienīgs gaļas un barības sagatavošanas cehs. Kopējās saimniecības modernizācijas projekta investīcijas sasniedz 4,703 miljonus eiro, ko veido bankas piešķirtais aizdevums, Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Savienības fondu finansējums, kā arī paša uzņēmuma līdzekļi.

“Latvijas pārtikas tirgus ir bagāts un piesātināts, tāpēc ir liels prieks tajā vadošajās pozīcijās redzēt vietējos ražotājus. Tā ir milzīga artava gan Latvijas reģionu, gan arī valsts ekonomikas attīstībai kopumā. “BluOr Bank” šajā gadā mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas programmai atvēlējusi vairāk nekā 150 miljonus eiro. Esam gandarīti finansējuma saņēmēju vidū redzēt arvien vairāk Latvijas pārtikas ražotāju,” saka “BluOr Bank” galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

Jaunās ēkas būvniecības darbus paredzēts pabeigt līdz 2024.gada pavasarim, savukārt iekārtu uzstādīšanu un sagatavošanu darbam – līdz nākamā gada jūlijam. ZS “Karotītes” astoņu darbības gadu laikā kopš dibināšanas kļuvusi par Baltijā lielāko bioloģiskās vistas gaļas audzētāju, un produkciju ražo gan ar savu, gan privātajām bioloģiskās produkcijas preču zīmēm. Unikālā un pašu radītā biznesa formula saimniecībai ļauj nodrošināt gaļas produkcijas piegādes cikliskumu un regularitāti. Tas savukārt pēdējos gados pavēris ceļu sadarbības uzsākšanai ar vadošajām pārtikas lielveikalu ķēdēm un bioloģiskās pārtikas ražotājiem. ZS “Karotītes” galvenie klienti ir lielveikali, bioloģiskās produkcijas tirgotāji un bioloģiskās pārtikas, tostarp bērnu pārtikas, ražotāji visā Eiropā.

Jaunas kautuves un gaļas ceha būvniecība uzsākta, lai apmierinātu augošo tirgus pieprasījumu, kā arī radītu izaugsmes kapacitāti, lūkojoties jaunu noietu tirgu virzienā. Uzņēmums plāno, ka, šo gadu noslēdzot, saražotās bioloģiskās vistas gaļas un vistas gaļas produkcijas apjoms, salīdzinot ar 2022.gadu, pieaugs divas reizes. Uzņēmuma nākotnes mērķi ir bioloģiskās gaļas tirgus pozīciju stiprināšana Latvijā un Baltijā, kā arī jauni eksporta tirgi Eiropā.

“Lai gan bioloģiskās vistas gaļas tirdzniecībā Latvijas lielveikalos mums konkurentu šobrīd nav, galvenie nākotnes mērķi ir saistīti ar bioloģiskās gaļas tirgus daļas stiprināšanu un palielināšanu, kas Latvijā, salīdzinot ar citām attīstītajām Eiropas valstīm, pagaidām ir neliela. Ja Eiropā tie ir vidēji 3-4%, tad pie mums, atkarībā no segmenta, pat uz pusi mazāk. Tas skaidrojams ar dzīves līmeņa un arī uztura jautājumu izglītības līmeņa atšķirībām. Lai gan bioloģiskā gaļa un produkti nenoliedzami ir kvalitatīvi un garšas, uzturvērtības un tekstūras ziņā pat nesalīdzināmi ar plaša patēriņa produkciju, bioloģiskā gaļa, protams, ir dārgāka. Gala cenu nosaka apmēram trīs reizes ilgāks ražošanas cikls, bioloģiskās barības iegādes izmaksas un stingrāki putnu labturības nosacījumi. Tomēr kopumā pieprasījums pēc bioloģiski tīras un kvalitatīvas gaļas un tās produktiem aug, tādējādi saimniecības paplašināšanās un modernizācija ir vienīgais izaugsmes scenārijs,” stāsta ZS “Karotītes” īpašnieks Ričards Kalnciems.

Latvijā ZS “Karotītes” vistas gaļas produkcija šobrīd pieejama Latvijas vadošo lielveikalu ķēžu tirdzniecības vietās, bioloģiskās produkcijas veikalos, kā arī saimniecības internetveikalā. Ārvalstīs uzņēmuma galvenie noieta tirgi ir Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Slovākija un Dānija. ZS “Karotītes” piedāvā gan svaigu bioloģisko vistas gaļu, gan dažādus bioloģiskās vistas gaļas pārstrādes produktus, tostarp frikadeles, pelmeņus un desas.

Saimniecībā tiek audzēta īpaši bioloģiskajai lauksaimniecībai paredzēta vistu šķirne no Francijas, kas garantē unikālu produkta tekstūru un garšas īpašības. “Karotītes” ir vienīgā zemnieku saimniecība Baltijā, kas pati savām vajadzībām spēj saražot bioloģiskos cāļus – no citas bioloģiskās saimniecības Skandināvijā uzņēmums iegādājas olas, kas ar īpašu transportu tiek nogādātas Latvijā un izšķiļas saimniecībā.

ZS “Karotītes” ir pilna cikla saimniecība, kas nozīmē, ka lielāko daļu darbības nodrošināšanai nepieciešamo procesu tā veic pašu spēkiem. Uzņēmums šogad veicis būtiskas investīcijas arī vistu barošanas procesu uzlabošanā un automatizācijā – šobrīd līdz pat 95% vistu barības tiek sagatavota uz vietas saimniecībā. Tāpat pēdējos gados modernizētas un pārbūvētas vistu kūtis, nodrošinot tajā automatizētu temperatūras monitoringu, ventilāciju, barošanu un ūdens pieejamību. Barošanai nepieciešamos graudaugus un izejvielas uzņēmums iegādājas no citām Latvijas bioloģiskajām saimniecībām. Tāpat uzņēmumā daudz domāts par aprites ekonomikas nodrošināšanu, tostarp saimniecībām Latvijā piegādājot putnkopības blakusproduktu – bioloģisko mēslojumu.